16/01/2020

2 de Febrer, Dia Mundial de les Zones Humides

Cada any, el 2 de febrer es celebra el Dia Mundial de les Zones Humides. En aquesta data l’any 1971 va tenir lloc el Conveni Internacional sobre les zones humides, del qual en va sortir un acord firmat a una ciutat d’Iran, que li ha donat el nom de  “Conveni de Ramsar”. Actualment està signat per 160 països d’arreu del món i estableix les bases per la conservació de fins a 1950 zones humides.

A Catalunya hi tenim espais com Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Delta de l’Ebre, els Aiguamolls de l’Empordà o l’Estany de Banyoles, entre d’altres, i en total  hi ha identificades 2.980 zones humides, que s’agrupen en l’Inventari de zones humides de Catalunya.

El lema d’aquest any és “Zones Humides i Biodiversitat” i posa l’èmfasi la solució natural que suposen aquests espais per fer front a les conseqüències del canvi climàtic i sobre la importància de conservar la biodiversitat que hi està associada.

Les zones humides són àrees terrestres inundades o saturades d’aigua de forma permanent o temporal. Inclouen aiguamolls, basses, llacs, rius o pantans dins de les aigües continentals, i aiguamolls d’aigua salada, estuaris, manglars, albuferes o llacunes litorals i fins i tot esculls de corall dins de les aigües costaneres.

Aquests espais són ecosistemes normalment molt rics en biodiversitat, però també molt vulnerables. Per això és necessari que estiguin dotats d’una protecció especial, i en aquest aspecte moltes entitats ambientals tenen projectes per garantir el manteniment del seu bon estat.

Compartir: