16/01/2020

2 de Febrer, Dia Mundial de les Zones Humides. Espais amenaçats per l’emergència ecològica.

Cada any, el 2 de febrer es celebra el Dia Mundial de les Zones Humides (World Wetlands Day). En aquesta data l’any 1971 va tenir lloc el Conveni Internacional sobre les zones humides, del qual en va sortir un acord firmat a una ciutat d’Iran, que li ha donat el nom de  “Conveni de Ramsar”. Actualment està signat per 160 països arreu del món i estableix les bases per la conservació de fins a 1950 zones humides.


A Catalunya hi tenim espais com Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Delta de l’Ebre, el Delta del Llobregat, els Aiguamolls de l’Empordà o l’Estany de Banyoles, Les Madrigueres de Cunit, l’estany de Sils o les llacunes litorals de l’Ametlla, entre d’altres, i en total  hi ha identificades 2.980 zones humides, que s’agrupen en l’Inventari de zones humides de Catalunya.

Durant aquests dies les entitats ambientals organitzen activitats per celebrar les diverses zones humides. Per exemple l’associació mediambiental La Sínia ha planificat una jornada a la desembocadura del riu Gaià, mentre que les entitats del Delta de l’Ebre han convicat a una acció al Trabucador.

El lema d’aquest any és “Zones Humides i Biodiversitat” .

Són zones amb una immensa riquesa en biodiversitat : el 40 % de les espècies vegetals i animals del planeta viu a aiguamolls.

També es vol posar l’èmfasi en el fet que aquests espais representen solucions naturals per fer front a les conseqüències del canvi climàtic i sobre la importància de conservar la biodiversitat que hi està associada.

Les zones humides desenvolupen importants rols en la natura, incidint directament sobre la qualitat de vida de les persones i les societats:

  • Filtren els contaminants fent que l’aigua sigui potable
  • Són el medi de vida per a milions de persones, contribuint a alimentat el món
  • Enmagatzem el 30 % del carboni terrestre
  • Rius i llacs procuren aliments i medicines
  • Protegeixen les comunitats costaneres de tempestes, huracans i tsunamis
  • Aporten serveis ecosistèmics equivalent a 47 bilions de dolars als Estats Units, més que els boscos, deserts i prats.

Tot i això, les zones humides estan amenaçades: estan desapareixent 3 cops més ràpid que els boscos. El 35 % ha desaparegut des dels anys 1970. Des del segle XVIII s’estima que s’ha perdut el 87 % de les zones humides.

D’entre les causes, es destaquen:

  • el drenatge per l’agricultura i construcció
  • la contaminació
  • la sobreexplotació dels recursos
  • les espècies invasores
  • el canvi climàtic

Les zones humides són àrees terrestres inundades o saturades d’aigua de forma permanent o temporal. Inclouen aiguamolls, basses, llacs, rius o pantans dins de les aigües continentals, i aiguamolls d’aigua salada, estuaris, manglars, albuferes o llacunes litorals i fins i tot esculls de corall dins de les aigües costaneres.

Aquests espais són ecosistemes normalment molt rics en biodiversitat, però també molt vulnerables. Per això és necessari que estiguin dotats d’una protecció especial, i en aquest aspecte moltes entitats ambientals tenen projectes per garantir el manteniment del seu bon estat.

Adjuntem el missatge enviat des de la Convenció de Ramsar explicant la importància de les zones humides per a la biodiversitat i per a les societats humanes, i l’amenaça real a la que estan sotmeses.

Compartir: