14/05/2020

22 de maig, Dia Internacional de la Diversitat Biològica

Les nostres solucions són a la natura

Què és la biodiversitat?

La diversitat biològica o biodiversitat contempla la varietat de plantes, animals i microorganismes, les diferències genètiques dins de cada espècie i la varietat d’ecosistemes (boscos, aiguamolls, camps agrícoles, prats,…), però aquesta diversitat està en perill.

A Catalunya, el 75% de les espècies de flora i fauna es troben en un estat de conservació desfavorable, com a conseqüència dels canvis d’usos del sòl, de l’agricultura industrial, la introducció d’espècies exòtiques invasores, la contaminació o el canvi climàtic.

Ens trobem a la 6a extinció massiva d’espècies. En l’actualitat, fins a 1 milió d’espècies d’animals i plantes es troben en perill d’extinció al món.

Per què és important?

La Natura són els cicles i el medi que sustenten la vida de les persones i la resta d’éssers. Necessitem una Natura sana per la nostra alimentació, salut i economia, i alhora per reduir els efectes actuals i futurs del canvi climàtic.

La pèrdua de biodiversitat amenaça la salut de les persones. Existeixen proves de que una reducció de la biodiversitat podría fer augmentar els casos de zoonosis (malalties transmeses d’altres animals als éssers humans), tot i que si es mantenen nivells estables de biodiversitat, aquesta pot ser una bona eina per lluitar contra futures pandèmies com la causada pel coronavirus.

Les nostres solucions són a la natura

La temàtica d’enguany per la celebració del Dia Internacional de la Diversitat Biològica posa l’èmfasi en la necessitat de treballar conjuntament per construir un futur on s’entengui que formem part de la Natura i que no podem destruir-la, ja que tot el que necessitem per viure (alimentació, aigua, roba, refugi, energia) depèn d’una Natura en equilibri.

Aquest any 2020, any clau per la biodiversitat

Alhora que la nostra societat es recupera de la pandèmia que estem vivint i, poc a poc, tornem a activar a algunes de les activitats prèvies al confinament, haurem de pensar quin espai haurà de tenir la biodiversitat en la reconstrucció de les nostres societats, perquè una Natura sana és la nostra millor aliada per la prevenció de malalties i dels efectes del canvi climàtic.

Aquest és l’últim any d’aplicació del Pla Estratègic per la Diversitat Biològica 2011-2020 i les ‘Metes Aichi’, i també finalitza la ‘Dècada de la Biodiversitat‘, pel que s’haurà de fer repàs i avaluar què s’ha aconseguit fins ara i quines mesures son necessàries a partir d’ara per recuperar la biodiversitat.

Implica’t per la biodiversitat, amb les entitats ambientals

Arreu de Catalunya són més de 150 organitzacions sense ànim de lucre dedicades a la conservació de la natura, a través del compromís i de l’acció continuada de moltes persones que sumen esforços per evitar la pèrdua de biodiversitat al nostre territori.

Suma’t a la seva acció a través del voluntariat ambiental: a mesura que avanci el desconfinament, al portal del voluntariat ambiental trobaràs accions d’un dia on donar un cop de mà o projectes de llarga durada amb els quals implicar-te durant tot l’any.

Compartir: