Plantació de tanques arbustives als Plaus

Icona data

dissabte 27 abril

09:00h fins 17:00h

Icona lloc

Finca els Plaus, Queralbs

Queralbs

Organitzador:
Logo Paisatges Vius
Paisatges Vius

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

La finalitat d'aquesta jornada és que ens pugeu ajudar a millorar l'entorn de la finca dels Plaus per tal d'afavorir la biodiversitat de la zona. Estem treballant en la millora i recuperació de prats de dall i per això realitzarem diverses actuacions de millora: plantació de marges, protecció de la plantació i apilada de restes vegetals (extretes per a recuperar zones de prat).

Inici: 27-04-2019 9:00
Fi: 27-04-2019 17:00

Objectius
L’objectiu de la jornada és posar la primera pedra per a la creació d’un entramat de tanques arbustives que envoltin els prats de dall en recuperació de la finca dels Plaus. La funció d’aquestes tanques són múltiples:

  1. Millorar el paisatge de l’entorn, creant un mosaic equilibrat de prats, matollars i boscos.
  2. Incrementar la biodiversitat, en especial de polinitzadors (sobretot les papallones) i ocells típics d’espais agraris (com l’escorxador, un ocell indicador de la bona qualitat d’aquests hàbitats).
  3. A llarg termini serviran com a estructura natural de gestió del bestiar que pastura (i manté) els prats.

Descripció de l’activitat

Durant la jornada es duran a terme tres activitats de forma paral·lela i els voluntaris podran participar en totes elles al llarg del dia:

  1. Plantació de 600 arbusts i arbres. Es plantaran aproximadament 500 arbusts i 25 arbres de 15 espècies diferents al llarg d’uns 300 metres de marges de prat. La plantació es farà de forma manual, creant un escocell al voltant de la planta per aprofitar millor l’aigua de la pluja.
  2. Protecció de la plantació. Es construirà una tanca electrificada al voltant dels marges (tant per sobre com per sota) per tal d’evitar que el bestiar es mengi o malmeti les plantes. La feina consistirà en clavar estaques de fusta cada 5 metres, col·locar-hi aïlladors i finalment fer-hi passar el fil d’acer que s’electrificarà.
  3. Apilada de restes vegetals. A l’hivern es va desbrossar una zona de matollar per tal de recuperar espais oberts i les restes es van deixar assecar per ser triturades posteriorment. La feina consistirà en moure les restes des del lloc on es van tallar fins a la zona de trituració, una zona plana on el tractor hi pugui accedir.

Espai on es farà
La jornada tindrà lloc a Queralbs (Ripollès), concretament a la finca dels Plaus.

Es tracta d’una finca amb qui Paisatges Vius manté un acord de custòdia des del 2015 amb l’objectiu d’incrementar la riques florística en particular i la biodiversitat en general dels seus hàbitats herbacis.

Programa
El programa és de matí i tarda, però qui ho desitgi pot venir únicament al matí.

9:00 h. Trobada a l’estació de ferrocarrils de Queralbs. Repartiment dels voluntaris en cotxes tot terreny per arribar als Plaus
9:30 h. Arribada als Plaus, esmorzar i explicació de l’activitat
10:00 h. Plantació, construcció de la tanca i apilada de restes (Part 1)
13:30 h. Dinar
14:30 h. Plantació, construcció de la tanca i apilada de restes (Part 2)
17:00 h. Fi de l’activitat i transport fins a l’estació de Queralbs

Col·laboradors
La jornada s’emmarca en el projecte “Restauració d’hàbitats herbacis d’interès comunitari a la finca dels Plaus” finançat per la Diputació de Girona a través dels ajuts per a actuacions, per part d’organitzacions no lucratives, de conservació del patrimoni natural i per a custòdia del territori (2018-2019).

Observacions

Les places són limitades i per tant és necessari inscriure's enviant un correu a info@paisatgesvius.org o bé trucant al 649056034.

En cas de disposar-ne, portar vehicle 4x4, guants de treball i eines per plantar (aixadaell o pala).

S'oferirà esmorzar i dinar a tots els participants.

Compartir: