Recuperem la Carrerada a la Talaia

Icona data

diumenge 16 desembre 2018

09:30h fins 13:00h

Icona lloc

Cim de la Talaia. Es quedarà al Parking del Càmping Vilanova Park

Vilanova i la Geltrú


Garraf Coopera - Plataforma Defensem l'Ortoll

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

El proper diumenge 16 de desembre de 2018, Garraf Coopera i la Plataforma Defensem l’Ortoll realitzen una activitat participativa oberta a tothom al cim de la Talaia. No ho dubtis, vine aquest diumenge!

RECUPEREM LA CARRERADA A LA TALAIA!

El proper diumenge 16 de desembre de 2018, Garraf Coopera i la Plataforma Defensem l’Ortoll realitzen una activitat participativa oberta a tothom al cim de la Talaia que amb 269m. d’altitud és la muntanya més alt de Vilanova i la Geltrú. És tracta de recuperar un  tram de 300 m de l’antiga “Carrerada Reial de la Cerdanya”, també anomenada la “Carrerada de la Talaia”, que després de dècades d’abandonament va ser redescoberta fa poc més d’un any arran de l’estudi de les fotos aèries realitzades després de  l’incendi de l’estiu del 2012.

Durant el passat mes d’octubre, tècnics de Manteniment Forestal del Parc del Garraf (Diputació de Barcelona), ja han desbrossat el tram, però encara cal netejar el camí  d’arrels, restes vegetals i de pedres per tal de crear un corriol central transitable per on la gent pugui gaudir d’un paisatge i entorn privilegiat. Aquesta primera fase de recuperació és urgent per evitar que es torni a embardissar a la primavera i el camí resti altra vegada amagat amb els seus secrets i tresors sota la brolla mediterrània. Més endavant es preveu la reconstrucció completa del camí i els seus marges de pedra seca.

L’acció s’emmarca en la tasca de la recuperació i protecció de tota la “Carrerada Reial de la Cerdanya” des de Llívia, als Pirineus, fins a la Platja d’Adarró a Vilanova, promoguda per diferents municipis i associacions, entre ells Garraf Coopera. Aquest camí ramader mil·lenari va ser el més important de Catalunya. L’objectiu ara és crear una gran ruta turística i de senderisme de més de 200 km però, també, recuperar el seu ús original com a camí ramader.

Per segon any consecutiu, diversos ramats de cavalls de la Fundació Miranda, (entitat que es dedica a recuperar animals en situació de maltractament i abandonament), han baixat per la “Carrerada Reial” des de la Cerdanya fins al Parc del Garraf on durant els mesos d’hivern pasturaran en un cercat al terme municipal d’Olivella. Enguany, l’últim grup de cavalls va arribar a Vilanova durant la Fira de Novembre i va baixar pel nou tram del camí ramader a la Talaia, que d’aquesta manera va ser inaugurat.

Tothom que vulgui participar en la recuperació de la carrerada a la Talaia serà benvingut.

 

Per a les persones amb mobilitat reduïda es podrà disposar d’un vehicle per tal d’arribar al cim de la Talaia. La resta de voluntaris pujaran al cim de la Talaia pel seu compte (hi ha camí transitable fins al Portal d’en Roc on trobem el camí fins al cim).

S’acabarà l’activitat amb un pícnic comú on cadascú pot portar menjar i beguda i nosaltres portarem cava i dolços nadalencs.

Aquest diumenge 16 de desembre començarem la recuperació d’un tram de la Carrerada de Cerdanya ubicada a la Talaia. La foto mostra el camí desprès del desbrossament realitzat fa poc pels treballadors del Parc del Garraf.

El 10 de novembre, una vintena de cavalls de la Fundació Miranda van inaugurar aquest tram de la Carrerada, desapareguda durant dècades i ara redescoberta.

 

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LA PLATAFORMA DEFENSEM ORTOLL I GARRAF COOPERA I LES SEVES ACTIVITATS

La Plataforma Defensem l’Ortoll va néixer l’any 2011 amb l’objectiu de salvar l’Ortoll, una zona gran verda però urbanitzable, de l’especulació urbanística. El mateix any va néixer Garraf Coopera amb l’objectiu de recolzar projectes al tercer món, concretament cooperatives de dones al sector tèxtil a Brasil. Amb el temps Garraf Coopera va ampliar la seva activitat a incloure, també, projectes de protecció del medi ambient a Vilanova i la comarca de Garraf i va figurar com representant jurídic de la Plataforma Defensem l’Ortoll que és una associació informal sense registrar.

L’activitat medi ambiental va començar amb la recuperació del mil·lenari camí d’Adarró que fa dècades havia desaparegut sota la vegetació i les pedres caigudes dels marges de pedra seca. Més endavant es va ampliar el treball a incloure, també, la recuperació d’un altre camí desaparegut, el camí de Santa Llúcia entre Santa Llúcia i l’Aragai, la restauració del Turó del Seu – l’únic terreny públic a l’Ortoll – i la recuperació del camí ramader que històricament comunicava el Gran Penedès amb la Cerdanya. Tot això forma part de projecte integral en la qual d’ençà el 2011, uns mil voluntaris de sis continents han participat.

En aquesta línia de treball de recuperació, Garraf Coopera té un acord pioner a Vilanova i la Geltrú de custòdia del territori des de l’any 2016, data en que es signà el primer conveni de cessió d’una finca pública d’aproximadament 1 hectàrea de superfície, en el sector urbanitzable conegut com l’Ortoll.

La cessió es va fer efectiva a la ciutadania que conforma la Plataforma en Defensa de l’Ortoll Sant Gervasi mitjançant l’ONG Garraf Coopera per un període inicial de dos anys prorrogables. Actualment s’ha ampliat la superfície de cessió de forma significativa en altres punts de la geografia vilanovina.

A la pràctica, cada dilluns al matí i els 3rs. diumenge de mes, voluntaris de la Plataforma i Garraf Coopera, realitzen tasques de voluntariat al mateix Turó i als Camins adjacents. Garraf Coopera forma part de la Xarxa de Custòdia del territori (XCT).

Durant els darrers quatre anys, La Plataforma i Garraf Coopera, ha estat impulsant i coordinant diverses activitats per tal de fer visible la necessitat d’un pulmó verd a la ciutat de Vilanova. S’ha fet difusió i aprenentatge a Instituts, escoles, universitats, AAVV, així com a la resta de població en general. La Plataforma ha recuperat, difós i protegit els camins d’Adarró així com els elements de pedra seca que conformen l’espai.

Tot això mitjançant la cooperació i el voluntariat sense cap mena de finalitat lucrativa. Gràcies a les donacions de particulars, entitats i de petites subvencions de l’Ajuntament vilanoví.

Actualment entre altres accions que ja es realitzen al territori es troben:

·         La recuperació, conservació i millora de l’entorn cada tercer diumenge de mes i dilluns al matí.

·         Plantació d’arbres i arbustos autòctons de forma periòdica.

·         Recuperació de camins de domini públic, zones humides i de marges de pedra seca, mitjançant la participació de mestres margers.

·         Desbrossament i neteja dels diferents espais naturals.

·         Activitats esportives respectuoses amb el medi ambient com ara l’Ecocursa de l’Ortoll.

·         Caminades i rutes interpretatives.

·         Campus Internacionals de treball i estades de voluntariat.

·         Servei a la comunitat amb APS en diferents IES de secundària comarcals.

·         Campanyes i accions per tal de revertir el model de mobilitat actual.

·         Presentació al Ple Municipal, junt amb altres entitats de la vila, amb caràcter permanent de la destinació del 0,5% de la recaptació líquida anual de l’impost sobre Bens Immobles (IBI) per al foment de la protecció del medi natural (flora, fauna i paisatge) del municipi. Moció que va ser aprovada.

·         Visites  d’escoles i universitats.

·         Campanyes i accions per la desclassificació dels sectors urbanitzables de l’Ortoll/Adarró.

És un treball cooperatiu i amb un fort vincle amb l’entorn natural.

Un últim projecte, lligat amb la recuperació de la Carrerada de Cerdanya, és la col·laboració de Garraf Coopera amb la Fundació Miranda al Parc del Garraf on l’any passat es va encarregar-se de establir les 11 km de tanca que va delimita l’espai dels més de 30 cavalls que va hivernar al parc. Aquest any s’ha ampliat l’espai i hivernen 70 cavalls i, també, un parell de rucs.

 

Els cavalls poden gaudir de la vida en llibertat en un clima càlid i en una magnífica estepa mediterrània, ideal per la seva salut i recuperació. Es vol impulsar la transhumància d’altres tipus de ramats com ara els de cabres i ovelles per tal de gestionar el bosc. Aquesta experiència té també altres valors afegits ja que es generen uns valors econòmics, ecològics i turístics per al territori per on passen.

Concretament, aquest diumenge 16 de desembre, es treballarà al cim de la Talaia, que no és altre la muntanya adjacent a la torre de guaita (cim de la fita dels tres termes) de 277m que fa de partió entre Vilanova i la Geltrú (Garraf), Castellet i la Gornal (Alt Penedès) i Cubelles (Garraf). Es troba a la carena de la Serra de Bonaire en un del punts més atractius i amb més valor paisatgístic de la comarca, a cavall entre el Parc del Foix i el Parc del Garraf. Amb l’ajuda de l’historiador i especialista en toponímia Vicenç Carbonell Virella, s’ha documentat que l’antiga serra del Carrau (renom del Ballester, després Coloma), és la serra de Bonaire actual.

És un camí que transcorre per la carena de la muntanya essent alhora inici i final del camí històric ramader que feia el seu periple de transhumància per tot Catalunya i l’actual França. En aquest sentit, Llívia forma part d’un projecte global amb altres municipis del país per on també passa el camí ramader, com ara Lluçà i Santa Margarida i els Monjos, a fi efecte de crear-ne una gran ruta turística i de senderisme. Aquest és el camí mil·lenari va de la Cerdanya al Garraf, passant per l’Alt Berguedà, el Lluçanès, el Bages, Montserrat, l’Alt Penedès i el Garraf.

També en el seu tram final a tocar del Pla de les Palmeres s’ha localitzat i descobert el Pla dels Cabridets, a mig camí de la carrerada de la Talaia al puig de l’Àliga. Aquest indret compta amb un conjunt singular de construccions de pedra seca amb mulasses, cocons, clapers i altres elements constructius no identificats, que són susceptibles d’ésser considerats en el seu conjunt com a màxim representant i exponent del passat ramader i de transhumància a les terres del Penedès.

Entre els texts trobats en arxius parroquials, es citen el “Puig del Cabrit”  el 1568 i durant el Segle XVII ja se cita el topònim “Pla de Cabridets” entre diversos mapes i documents històrics. La Diputació de Barcelona està estudiant el marcatge d’aquests paratges mitjançant  una senyalització vertical a la Carrerada per fer-ne promoció turística per Vilanova, Canyelles i Castellet i la Gornal.

 

Observacions

El punt i hora de trobada seran:

Diumenge, 16 de desembre de 2018
Hora: 9,30h.
Lloc de reunió: Parada d'autobús davant el càmping Vilanova Park. Segona convocatòria a partir de les 10,30 al mateix cim.
Equipament: Aigua i roba per treballar a la muntanya.

Compartir: