24/03/2020

Esther Querol, de l’ADENC: “Gràcies al voluntariat ambiental durant aquests 10 anys s’ha pogut restaurar una bona part del riu Ripoll. S’ha regenerat tot el bosc de ribera i hi ha hagut aquest retorn de la fauna a l’entorn del riu.”

Aquest mes de març coneixem d’aprop l’ADENC, una entitat ambiental situada a Sabadell que actua per conèixer i defensar la natura vallesana.

Parlem amb la seva tècnica, Esther Querol, qui fa un any i mig que forma part de l’equip de l’ADENC. L’Esther és titulada en Enginyeria de Sistemes Biològics i té un màster en Ciència i Tecnologia de la Sostenibilitat per la UPC. Des dels seus coneixements aporta una visió holística de la protecció ambiental a l’entitat. Desenvolupa tasques de foment de l’acció territorial, gestió de projectes i de comunicació, per fer arribar l’activitat de l’ADENC a tothom.

  • Podries descriure en una frase què és l’ADENC i a què es dedica?

L’ADENC és una associació ecologista i naturalista que té com a objectiu defensar i estudiar la natura a la plana del Vallès.

Ens dediquem a estudiar i defensar els espais naturals del Vallès, un territori molt fragmentat a causa de les diferents infraestructures, el creixement poblacional i la mala gestió de territori. La plana del Vallès i el seu mosaic agroforestal i agrícola s’han de protegir i conservar, ja que garanteixen la connectivitat del medi natural.

  • Quan es va crear l’ADENC i a què s’ha dedicat durant aquests anys?

Es va crear fa 37 anys amb l’objectiu de fer arribar, amb l’educació ambiental, el coneixement de la natura a la gent, i a través de l’acció territorial teixir xarxes per defensar la natura, com la “Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC) o la Plataforma Cívica per la Defensa de Collserola (PCDC)”.

Treballem en l’àmbit de l’educació ambiental i organitzem un ventall d’activitats per a tota la població, per fomentar la sensibilització i coneixement de la natura i poder així arribar a més gent. A més a més, també fem estudis de fauna i vegetació del territori vallesà i, col·laborem amb grups de recerca com el Museu de Ciències Naturals de Granollers, entre altres.

  • De quines formes puc participar amb l’ADENC?

Com a soci/a, col·laborador/a puntual, com a voluntari/a… és una entitat súper oberta, hi pots participar de moltes maneres. Per exemple, el fet de ser una entitat amb molt de recorregut, molta gent ens truca perquè ens té com a entitat de referència. Per exemple ens truquen preguntant: ‘Ei, han talat uns arbres, què hi podem fer?’

De vegades actuem de pont entre la gent del Vallès i l’administració pública. Estem molt oberts a diferents formes de col·laborar per la protecció de la natura. A més a més, ara estem en un moment on intentem fer xarxa amb altres entitats locals. Per exemple, amb els cafès científics fem xerrades en col·laboració amb diferents col·lectius de la zona del Vallès.

  • Com puc participar, com a persona voluntària, amb l’entitat?

Si vols venir a participar amb l’ADENC, el primer que pots fer és venir a la propera activitat oberta que organitzem. La idea és apropar directament als voluntaris, perquè puguin conèixer els projectes i les persones que en formen part d’aprop.

Al final molts projectes els duen a terme directament grups de voluntaris, com per exemple amb el Projecte ‘Fes Reviure el riu Ripoll!’, on el propi grup organitza la Festa del Riu (que normalment té lloc al març però s’ha posposat) i altres activitats. L’objectiu és que aquests grups estiguin vinculats a l’ADENC però tinguin certa autonomia, i sobre tot que se sentin seu el projecte i s’impliquin des de l’inici.

Si diverses persones ens contacten perquè estan interessades en participar en un projecte com a voluntàries, organitzem una presentació per elles sobre el projecte que els interessi i també oberta al públic perquè vingui qui tingui interès en implicar-se.

  • Quins són els projectes principals per fer voluntariat ambiental amb l’ADENC?

Tenim principalment 4 vies per participar de forma voluntària: amb el projecte ‘Fes reviure el Ripoll’ a Sabadell, amb el projecte del Parc Grípia Ribatallada de Terrassa, amb el projecte ‘Biodiversifiquem l’entorn urbà’ a Sabadell i amb els diferents seguiments de fauna i flora (papallones, ratpenats, ocells, etc).

Recuperació ecològica del riu Ripoll

A Sabadell tenim el “Fes reviure el Ripoll”, un projecte de custòdia del territori del riu Ripoll al seu pas per Sabadell. Portem 10 anys de recuperació ecològica del riu. Es fan tasques des del control de l’estat ecològic del riu a través del Projecte Rius de l’Associació Hàbitats, també es fan extraccions de plantes invasores i es fan plantades de vegetació autòctona, sortides d’ornitologia, etc.

Recuperació ecològica d’un bosc mediterrani

A Terrassa, des de fa tres anys, tenim el projecte del Parc Grípia Ribatallada, és l’espai lliure entre Sabadell i Terrassa. És un projecte de recuperació ecològica de bosc mediterrani, a la zona de Torrebonica de Terrassa. En aquell espai natural, al 2014 van haver-hi unes fortes ventades  i es va quedar una zona molt empobrida ecològicament, l’ailant
(una planta invasora) va ocupar quasi tot el territori, generant molts problemes ecosistèmics.

El que fan els voluntaris principalment és extreure ailant i plantar espècies autòctones. Tenim també ornitòlegs que fan el seguiment de l’evolució de la biodiversitat. És un espai amb una gran importància faunística i per això duem a terme aquest projecte de recuperació.

Biodiversitat urbana

I des de fa un any hem iniciat un projecte de biodiversitat urbana, amb la idea de donar importància a les espècies que podem trobar a les ciutats. És un projecte molt transversal, que no només es dedica a l’estudi i defensa de la natura, sinó també ens ajuda a replantejar-nos com vivim als entorns urbans, de què depèn la qualitat de vida de les persones, etc.

Amb aquest projecte col·laborem amb altres entitats o centres de recerca, com el CREAF. A nivell de participació, tenim un grup de voluntaris que fan l’anàlisi de la qualitat de l’aire de Sabadell. En aquests moments estem buscant gent per participar en aquest projecte relacionat amb la qualitat de l’aire i el verd urbà.

Estudis de fauna i flora

Una altra manera de participar és a través de la ciència ciutadana, a través dels diferents estudis de papallones, ocells, ratpenats, etc. Per cada tipus de seguiment hi ha un grup de voluntariat.

Amb tota aquesta informació recopilada ara tenim la idea d’aprofitar-ho per fer treballs de final de grau o màster, en col·laboració amb les universitats.

  • Què heu aconseguit fins ara gràcies a l’actuació voluntària?

Una de les coses que ens ha aportat el voluntariat, a través del projecte Fem Reviure el Ripoll, és que gràcies a tota la gent que ha participat, durant aquests 10 anys s’ha pogut restaurar una bona part del riu Ripoll. S’ha regenerat tot el bosc de ribera i hi ha hagut aquest retorn de la fauna a l’entorn del riu.  Creiem que és important que això hagi passat al bell mig d’una zona de l’àrea metropolitana, una regió molt vulnerable i densificada.

En total en un any participen al voltant de 100 persones, tenint en compte infants i adults, i venen tant de Barcelona com d’arreu del Vallès. Totes les persones que participen com a voluntàries alhora es formen i es sensibilitzen, i crec que això és el més important, sobretot en el sentit d’apropar el coneixement sobre els espais naturals que tenim a tocar de casa.

  • El millor moment que recordes amb els voluntaris…

Un dia estàvem amb els voluntaris a una plantació d’alzines i pins a Torrebonica, a Terrassa, amb el projecte del Parc Grípia Ribatallada, i just va venir un amic que vaig convidar i va venir amb la seva mare.

Era el primer cop que la seva mare plantava arbres, i va ser molt maco perquè, al ser poca gent i tenir més de 50 arbres per plantar, ella va dedicar totes les alzines i pins a familiars seus, als avis, tiets, etc. Va ser molt bonic aquell moment perquè vaig veure que ella tornaria aquí a veure els arbres plantats perquè se’ls sentia propers, tenia un vincle emocional amb ells.

  • Per participar-hi, he de…

Si vols participar, pots escriure’ns un correu a correu@adenc.cat i nosaltres t’enviem informació de l’activitat més propera i de les formes de participar.

 Si no hi ha cap activitat en les properes 2-3 setmanes, et convidem a la nostra oficina per parlar una mica amb tu, conèixer els teus interessos i veure com pot encaixar amb els projectes que duem a terme.

Compartir: