08/04/2020

Propostes i recursos ambientals en temps de confinament

L’excepcionalitat de l’emergència que estem vivint ens fa una crida a distanciar-nos físicament per lluitar contra la propagació del virus. Però no a estar-nos de braços creuats. 

Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) hem recollit algunes necessitats, propostes  i recursos amb les que podem activar-nos aquests dies i seguir donant un cop de mà per la transformació ecosocial. 

Per començar, us deixem les reflexions d’en Pere Josep Jiménez, Director tècnic del Grup de Natura Freixe, on relaciona les conclusions del llibre de Rachel Carson, Primavera Silenciosa, amb la crisi del coronavirus i el paper de les entitats ambientals en la conservació de la biodiversitat.Podeu llegir l’article aquí.

A cada barri, municipi i territori ha sorgit una xarxa de suport local. Es tracta d’oferir un cop de mà per fer la compra per a persones grans o joves, que estan confinades soles i no haurien de sortir, i a les persones més vulnerables que han perdut els seus recursos econòmics en aquests dies. Contacta amb el teu ajuntament i amb els teus veïns  i veïnes.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha posat a disposició la plataforma Connecta’t al voluntariat per donar suport a persones vulnerables en el marc de l’emergència sanitària actual.

Per a les persones amb experiència en el sector de les cures, s’han obert borses de treball  per cobrir les vacants dels centres assistencials públics o privats de Catalunya, per realitzar feines d’infermeria, assistència domiciliària i cuidadors/es de persones amb discapacitat.

Durant aquests dies la petita pagesia està tenint dificultats per donar sortida la seva producció, degut al tancament de menjadors escolars, restauració i altres col·lectivitats.  Arran de terra i Pam a Pam  han llançat el projecte Abastament Agroecològic amb el que faciliten l’enllaç amb productors/es, distribuïdores, grups de consum, petit comerç, supermercats cooperatius, etc. a nivell local.

A continuació fem un recull d’alguns dels principals articles que relacionen la crisi del coronavirus amb la pèrdua de biodiversitat i el canvi global que està vivint el planeta:

 1. Ecological Reflections on the coronavirus, Vandana Shiva, 18-3-2020
 2. El coronavirus está directamente vinculado a la salud del planeta, La Vanguardia, 7-4-2020
 3. Biodiversidad y salud humana, Ecologistes en Acció, 6-4-2020
 4. Protegir la natura és protegir la nostra salut, CREAF blog, 31-3-2020
 5. La destrucción de los ecosistemas, el primer paso hacia las pandemias, Público, 18-3-2020
 6. Cristina O’callaghan: “Cal protegir els ecosistemes i preservar la biodiversitat si volem prevenir futures pandèmies”, Sostenible.cat, 20-4-2020

RECULL DE LLIBRES

 1. 12 llibres per salvar el planeta (Xarxanet.org)
 2. 8 llibres per entendre i actuar contra l’emergència climàtica (Xarxanet.org)
 3. 6 llibres de natura per llegir a l’estiu durant la quarantena (Xarxanet.org)

FORMACIONS ON-LINE

Des de ‘Local Futures’ organitzen formacions on-line sobre la relocalització de l’economia, explorant la crisis global i les solucions que es poden donar dse de l’àmbit local.

Des d’Acció Ecofeminista organitzen durant el mes d’abril sessions on-line els dissabtes al matí per aprendre i debatre sobre els ecofeminismes (energia, alimentació i cures).

Des de l’Observatori del Deute de la Globalització (ODG) organitzen cada dimarts a la tarda sessions on-line per aprofundir en la relació entre la crisi sanitària que estem vivint arrel del COVID-19 i les diferents dimensions de la crisi global en la que ens trobem.

Tot i les dificultats del moment actual, són moltes les entitats ambientals que han publicat diferents iniciatives per poder continuar gaudint i coneixent la natura que ens envolta, sobretot la que tenim més a prop.

Diferents entitats han proposat, des de les seves xarxes socials, compartir les observacions de natura que podem fer des de les finestres i balcons de les nostres llars.

Quins arbres o plantes veieu florits?  O amb les fulles brotant?  Algú veu orenetes o falciots? Observa els canvis en la fenologia de la flora que pots veure des de la finestra o balcó de casa teva i comparteix-ho amb Ritme Natura a través de la app Natusfera.

L’Institut Català d’Ornitologia (ICO) ens convida a observar i compartir totes les espècies d’aus que podem veure des dels balcons de casa. Quin és el màxim d’espècies d’ocells que podem veure en un sol dia? Comparteix les teves observacions amb ornitho.cat

Des de l’entitat naturalista de Sabadell, l’ADENC, proposen omplir les xarxes socials amb la natura que podem observar des de casa amb el hashtag #NaturalismeDesdeCasa

Segueix al GEPEC a les xarxes socials i intenta descobrir les espècies que proposen amb les diferents lletres de l’abecedari.

Ajuda al Club d’Immersió en Biologia a completar la Guia d’espècies: escull una espècie i busca informació per completar les seves dades.

CINEMA 

Films_Cinema de Medi ambient
Films_Cinema de Medi ambient
 • Gorillas in the mist, 1988
 • El informe Pelícano, 1993
 • La Belle Verte, 1996
 • La princesa Mononoke, 1997
 • Erin Brockovitz, 2000
 • Tierra Prometida, 2012
 • Big Miracle, 2012
 • Captain Fantastic, 2016

DOCUMENTALS

Recull sobre el plàstic

Recull sobre la bicicleta

FILMS FOR ACTIONh

NETFLIX OUR PLANET

FILMIN #MEDIOAMBIENTE

Compartir: