30/01/2020

Recollim residus a les platges, i anem més enllà

Amb el temporal Gloria ha arribat l’emergència de recuperar el litoral de Catalunya. Però no s’arribarà a la solució només recollint residus si no s’actua a l’arrel del problema. Per això és necessari participar amb les entitats ambientals del territori en el dia a dia.

Aquests dies la gent es fa més ressò que mai de la situació d’emergència climàtica en la que vivim, degut als efectes visibles com els fenòmens meteorològics extrems que va viure Catalunya amb el temporal Gloria a meitats de Gener de 2020.

Davant d’aquestes situacions, s’obren diferents possibilitats de respostes ciutadanes. Des de la presa de consciència més immediata de la situació d’emergència que estem vivint, i els canvis estructurals que hem de fer per evitar les pitjors conseqüències, fins a les accions espontànies de recollida de residus a les platges, per tal de millorar l’entorn natural del litoral.

Dies després del temporal viscut a Catalunya, són moltes les persones i col·lectius que han organitzat crides espontànies de voluntariat per recollir els residus que ha retornat el mar a la costa. Aquestes accions aporten molt més del que es pot observar a simple vista, i tenen el principal focus d’interès en la seva vessant educativa i pedagògica. 

Quan una persona individualment es dedica a recollir els plàstics d’una platja, aconseguirà netejar uns metres del  litoral, però, malauradament, no aportarà solucions a la problemàtica real: la massiva producció de residus degut al mode de consum de la nostra societat. Hi haurà menys plàstics en aquella platja, però al dia següent hi tornarà a haver els mateixos, si no s’actua en el focus del problema.

Però què pot aportar realitzar aquestes accions de forma col·lectiva?

El valor de les recollides de residus recau en la presa de consciència col·lectiva. A través de l’acció, i per tant de l’experiència viscuda, persones de diferents procedències i interessos comparteixen la consciència de que alguna cosa no estem fent bé si podem trobar tants residus als entorns naturals.

Aquesta presa de consciència genera una indignació compartida, a partir de la qual es fa necessari passar a l’acció per posar-hi solució. I per poder anar a l’arrel del problema cal fer-ho de forma col·lectiva, per sumar coneixements i esforços.

A través de la participació a les entitats ambientals d’arreu de Catalunya, persones organitzades en associacions o fundacions per fer front als reptes socioambientals, és una bona manera per passar a l’acció.

Anar a l’arrel a través de conèixer la problemàtica

Un altre valor important de les recollides de residus a les platges és poder aconseguir dades sobre el que s’ha trobat per poder aportar dades científiques que aportin arguments de pes a l’hora de fer incidència política. Tenir dades actualitzades sobre els plàstics trobats, quins tipus són i quins sectors els posen al mercat, pot ajudar a fer demandes concretes perquè els governs  ho regulin i les empreses deixin de produïr-los.

Com participo a una recollida de residus a la platja?

Per participar a una recollida pots consultar les activitats publicades al portal del voluntariat ambiental i posar-te en contacte amb l’entitat organitzadora.

Si no trobes cap entitat que actua a la teva zona, escriu a info@voluntariatambiental.cat i t’assessorarem sobre les entitats que tens més a prop.

Com organitzo una recollida de residus a la platja?

Per organitzar una recollida de residus s’ha de fer amb la màxima antelació possible, si pot ser amb 40 dies d’antelació. A continuació et detallem els passos a seguir:

PREVI A LA RECOLLIDA

  1. Pensa el lloc, el dia i l’hora on vols fer la recollida.
  2. Contacta amb l’Ajuntament del lloc on faràs la recollida.
    • Truca a l’Oficina d’Atenció Ciutadana corresponent i explica la teva iniciativa.
    • És important contactar amb l’Ajuntament per conèixer si el lloc on vols fer la recollida és un espai protegit o vulnerable per alguna espècie, o si està prevista alguna altra activitat al mateix dia i lloc.
    • Si es tracta de Barcelona, posa’t en contacte amb el Centre de la Platja a centreplatja@bcn.cat
  3. L’Ajuntament et dirà si et tramita directament el permís o si has de contactar amb “Costas y Medio Marino, del Ministerio para la Transición Ecológica” per aconseguir el permís.
  4. Un cop tramitat el permís, posa’t en contacte amb una entitat ambiental. L’entitat donarà la cobertura de l’assegurança per l’activitat i t’assessorarà sobre com organitzar l’activitat.
  5. Si no coneixes cap entitat ambiental local, pots posar-te en contacte amb l’entitat Surfrider. A través del seu programa ‘Ocean Iniciatives’ aporten el coneixement, assessorament i el material necessari per a realitzar recollides de residus a les platges i aconseguir dades sobre els residus recollits.
  6. Registra’t a la web:

https://www.initiativesoceanes.org/

  • En unes setmanes rebràs el “Kit de l’organitzador” que inclou el material necessari pel desenvolupament de l’acció (guants, bosses, posters, banners, etc.)
  • Posa’t en contacte amb les organitzacions locals, convidant-les a formar part de l’acció (botigues, empreses, entitats socials, etc.).
  • Dona a conèixer l’acció. Fes un cartell i fes-lo córrer per xarxes socials (twitter, instagram, facebook) o enviant un e-mail als teus contactes.
  • Contacta amb els mitjans de comunicació locals perquè també es facin ressò de l’acció.

Recorda que el principal valor de l’acció és la visibilització de la problemàtica!

DURANT LA RECOLLIDA

Segons ‘Oceans Initiatives’ es proposa la següent organització de l’activitat:

  1. Benvinguda als participants.
  2. Registre dels participants. Porta la llista impresa de la gent inscrita i demana que cadascú signi el seu nom, per confirmar l’assistència. Això és necessari per la gestió de l’assegurança.
  3. Dóna informació sobre la seguretat en la recollida de residus.
  4. Distribució d’equips i de guants i bosses (una bossa cada 3 persones).
  5. Recollida de residus. Pot durar al voltant d’una hora.
  6. Xerrada educativa. Un cop acabada la recollida, està bé posar en comú les impressions de les persones i què s’ha trobat. D’on prové cada objecte i com hi pot haver arribat.
  7. Ompliu entre tots el formulari que reculli la informació sobre els residus trobats. Això anirà a una base de dades que servirà per fer pressió a governs i empreses.
  8. Dona les gràcies a tothom per la seva participació.
  9. Feu una foto de grup per recordar l’acció i visualitzar els residus trobats.
  10. Llenceu els residus a les escombraries reciclant sempre que sigui possible.

POSTERIOR A LA RECOLLIDA

  1. Envia la informació de la recollida a l’entitat (Surfrider o altres).
  2. Difon les imatges de la jornada per xarxes socials i mitjans de comunicació.
  3. Incentiva la participació dels assistents a la jornada amb les entitats ambientals locals.

Per més informació escriu-nos a info@voluntariatambiental.cat

Compartir: