Ciència ciutadana i natura
La ciència ciutadana ofereix a la ciutadania l’oportunitat de participar activament en la recerca científica, amb diferents nivells d’implicació. Aquesta participació pot anar des de la simple aportació de dades fins a la cocreació de projectes científics, contribuint així al coneixement col·lectiu.
Per poder prendre decisions en la definició d’accions de conservació, és fonamental disposar d’informació actualitzada sobre l’estat de la biodiversitat. En aquest sentit, el paper de les entitats ambientals en l’aplicació local dels projectes impulsats per centres de recerca resulta essencial.
A més, la ciència ciutadana és una excel·lent manera de fer voluntariat ambiental, permetent-nos conèixer millor les espècies i els hàbitats, comprendre la seva evolució i compartir aquesta experiència amb persones de diversos nivells de coneixement.

L’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat (OPNB) té com a objectiu millorar l’organització, la integració, el tractament, la difusió i l’accessibilitat de la informació sobre el patrimoni natural i la biodiversitat a Catalunya. És una xarxa de coneixement i col·laboració integrada per institucions que ja existeixen i treballen en l’àmbit del coneixement de la natura des de fa molts anys: administracions públiques, centres de recerca, universitats, organitzacions sense ànim de lucre i ciutadania en general.