Dia Internacional per la conscienciació contra el malbaratament alimentari i la pèrdua d’aliments

Icona data

diumenge 29 de setembre 2024

Icona lloc

Catalunya

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

El malbaratament alimentari i la pèrdua d'aliments estan estretament relacionats amb l'emergència climàtica, ecològica i amb la seguretat alimentària

Pèrdua i malbaratament alimentari i la triple crisi planetària

Mentre la fam i la seguretat alimentària persisteixen, es calcula que un 13 % dels aliments del món es perden en la cadena de subministrament des de la postcollita fins a l’etapa prèvia a la venda al detall (FAO 2022); a més, un 19 % dels aliments es malbaraten en les llars, els serveis d’alimentació i el comerç al detall (PNUMA 2024), l’equivalent a 1,05 mil milions de tones d’aliments.

La major part del malbaratament alimentari mundial prové de les llars. Almenys mil milions de menjars comestibles es malbaraten diàriament a les llars de tot el món. Això equival a 1,3 àpats cada dia per a cada persona afectada per la fam (PNUMA, 2024).

Actualment, molts dels sistemes agroalimentaris del món són insostenibles, ja que degraden les terres agrícoles, contribueixen a les emissions de gasos d’efecte hivernacle i a la pèrdua de biodiversitat, i consumeixen aigua subterrània. A més, els sistemes alimentaris són vulnerables als impactes externs del clima i altres pertorbacions, en part a causa del seu impacte en el medi ambient.

És necessari actuar per transformar els sistemes agroalimentaris a escala mundial, per millorar-ne la resiliència, l’eficiència, la sostenibilitat i la inclusió, de manera que tinguin un impacte positiu en la seguretat alimentària, permetin dietes saludables i contribueixin a millors resultats nutricionals. Tot això s’ha de fer equilibrant els compromisos per mitigar els efectes sobre els nostres recursos naturals (terra, aigua, biodiversitat) i el clima.

Cal accelerar urgentment les accions per reduir la pèrdua i el malbaratament alimentari, i transformar els sistemes agroalimentaris, per assolir l’Objectiu 12.3 dels ODS i el que estableix el Marc Mundial de la Biodiversitat (GBF), amb beneficis tangibles per a les persones i el planeta.

 

Implica’t en aquest dia  i proposa les teves accions per la conscienció contra el malbaratament alimentari i la pèrdua d’aliments

Més informació i recursos en aquest enllaç   i en aquest

 

 

Compartir: