I tu, què fas per la natura? Aprèn, Comparteix, Actua. Dimarts 2: conseq. de la pèrdua de biodiversitat

Icona data

divendres 5 juny 00:00h - diumenge 7 juny 22:00h

Icona lloc

tot Catalunya


Xarxa per a la Conservació de la Natura

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

En el marc del Dia Mundial del Medi Ambient, 5 de juny, des de Voluntariat Ambiental et convidem a passar aquesta setmana amb nosaltres aprenent, compartint i actuant #perlanatura

I tu, què fas per la natura? Dimarts 2, conseqüències de la pèrdua de biodiversitat.

Què vol dir que perdem biodiversitat? Vol dir que perdem patrimoni natural, que es considera el capital més important que té un territori, i per tant el planeta. En altres paraules, vol dir que som més pobres, i per tant, amb les probabilitats de supervivència o de viure amb qualitat amenaçades.

Perquè vivim en un territori amb hàbitats en mal estat: aqüífers contaminats, pèrdua de sòl fèrtil, partícules tòxiques a l’aire, plàstic a l’aigua, hàbitats en estat “defectuós”, sense les espècies que els caracteritzen, de vegades inutilitzats.

Això passa a escala global, on un 75 % del medi està transformat, i, dels 8 milions d’espècies de formes de vida que habiten la terra, 1 milió d’animals i plantes al món es troben en perill d’extinció. Són massa peces que cauen al puzle com per a suposar que el canvi d’ecosistema no l’afectarà també a Homo sapiens. De fet, ho acaben de viure dramàticament, amb l’emergència sanitària de la Covid-19. Volem seguir perdent peces?

El Living Planet Index calculat per a Catalunya mostra que en només 14 anys s’han reduït almenys un 22% les poblacions de 258 espècies de vertebrats i invertebrats. El 75% de les espècies d’interès comunitari tenen un estat de conservació desfavorable, i diversos programes de seguiment corroboren aquesta pèrdua també en termes d’hàbitats naturals a casa nostra. Els hàbitats més afectats són els litorals, els d’aigües continentals, les lleres dels rius i els ambients oberts lligats a activitats agrícoles o prats.

Mostra’ns a les xarxes imatges d’un hàbitat desaparegut, o degradat, d’una espècie amenaçada, d’una font d’aigua contaminada, d’una duna invisible sota un passeig marítim encimentat….. o, al contrari, d’un espai recuperat, a on la vida, de nou, pot ser.

Et convidem a viure la Setmana de la Natura aquesta tardor: allà les entitats ambientals i moltes altres organitzacions proposaran centenars d’activitats per aprendre, compartir i actuar per la vida als nostres hàbitats.

Observacions

Comparteix a les xarxes socials (twitter, facebook, instagram...) imatges d'una espècie o hàbitat amenaçats i etiqueta #perlanatura @VolAmbiental

Compartir: