divendres 31 juliol 2020
09:00h fins 23:55h
Ciutats i pobles de Catalunya
Del 15 de juny al 31 de juliol es realitza el segon cens d'oreneta cua blanca a ciutats i pobles de Catalunya. En vols ser voluntari/a ?
Del 15 de juny al 31 de juliol es realitza el cens d’oreneta cuablanca que cobreix el període durant el qual la majoria de les parelles ja tenen pollets.
Sempre es recomana fer els censos a primera hora del matí o al final de la tarda, quan fa menys calor i hi ha més activitat als nius.
Cada cens consisteix en recórrer tots i cadascun dels carrers i grups d’edificis inclosos dins la unitat de mostreig en busca dels nius d’oreneta. Cada cop que es troba un niu o grup de nius cal registrar-los a la fitxa de camp.
Sempre que es pugui, és recomanable fer el cens en parella. D’aquesta manera cada persona busca nius en costat diferent del carrer. En cas contrari el més recomanable és fer primer un costat de carrer i desprès l’altre.
Hi ha diverses característiques de l’oreneta cuablanca que la converteixen en un ocell ideal pel seu estudi:
- La seva amplia àrea de distribució a Catalunya , Balears i País Valencià, ja que cria a pràcticament tots els pobles i ciutats des del nivell del mar fins a l’alta muntanya.
- El costum de nidificar a les façanes la fa una espècie propera a les persones i de fàcil observació.
- La presència i l’abundància dels seus nius està fortament vinculada a les característiques dels edificis, al respecte humà pels nius i a les condicions de l’entorn, inclosa la qualitat atmosfèrica i la disponibilitat de fang.
- La seva fàcil identificació i el seu aspecte simpàtic potencien la seva capacitat de seducció ambiental, amb un potencial educatiu enorme.
- És un excel·lent indicador ambiental.
Trobeu tota la informació sobre l’espècie i el projecte a Orenetes.cat.
Observacions
Trobeu tota la informació sobre l'espècie i el projecte a Orenetes.cat
Compartir: