Bioblitz a la Plana del Vallès: busqem les espècies al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Icona data

divendres 24 març 15:00h - dissabte 25 març 14:00h

Icona lloc

Campus de la UAB

Cerdanyola


ADENC - EdC

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Bioblitz al camus de la Universitat Autònoma.

El BioblitzUAB 2023 dona continuïtat a la iniciativa de ciència ciutadana per avaluar la biodiversitat del campus engegada l’any passat, i permetrà ampliar el coneixement sobre els diferents ambients i organismes que conté. Es tracta d’una oportunitat única per aprendre metodologies per a l’estudi de la natura que sovint són difícils de conèixer de ben a prop. Les persones que hi participin poden col·laborar en el mostreig de diferents grups de plantes i animals sota el guiatge de persones expertes en biologia de camp, que els ensenyaran com estudiar els diferents tipus d’éssers vius.

Entre les activitats que estan previstes enguany hi ha la cerca i l’estudi de cargols, llimacs i altres mol·luscs; la instal·lació de càmeres de parament fotogràfic nocturn per poder estudiar la distribució dels grans mamífers; la detecció de rapinyaires nocturns, enganyapastors i sibocs; una passejada per sentir i aprendre sobre la comunicació vocal en els ocells, i l’estudi i el seguiment dels mamífers més petits del campus. També s’han organitzat diverses activitats prèvies, entre les quals destaca un taller de fotografia naturalista, que es durà a terme el 17 de març, de 16 a 19 h, a l’aula C3B/111 de la Facultat de Biociències. I s’hi pot participar també com a voluntari, col·laborant en l’organització de l’activitat.

«Amb el Bioblitz busquem aproximar-nos al màxim a registrar tota la biodiversitat d’éssers vius que habiten el campus, perquè necessitem un diagnòstic precís per poder divulgar la importància ecològica del campus de la Universitat i dur a terme accions de gestió per millorar-ne la conservació ecològica», explica Sandra Saura, investigadora del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i coordinadora del BioblitzUAB.

Enguany, a més, tindrà lloc un altre Bioblitz, a Terrassa, que es durà a terme els dies 12 i 13 de maig. «La iniciativa que vam posar en marxa l’any passat ha despertat l’interès d’altres municipis, persones i entitats del territori que tenen ganes de conèixer i promoure la importància de la biodiversitat del mosaic agroforestal del connector ecològic de la plana vallesana», assenyala Sandra Saura.

El BioblitzUAB forma part del projecte «Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB», finançat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la UAB en col·laboració amb l’Oficina de Medi Ambient de la Universitat.

Hi col·laboren, a més, la Facultat de Biociències i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB, l’Associació Catalana de Malacologia, la Institució Catalana d’Història Natural, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat, l’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC) i el Grup Orquidiològic de Catalunya (ICHN).

Inscripcions: https://adenc.cat/calendari/bioblitz-de-la-plana-del-valles-universitat-autonoma-de-barcelona/

Compartir: