Cens d’hivern d’Ocells dels Jardins 2024

Icona data

dissabte 27 gener 00:00h - diumenge 28 gener 00:00h

Icona lloc

al jardí a prop de casa teva

totes


Associació Institut Català d'Ornitologia (ICO)

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Observa els ocells al jardí de casa, al balcó o al parc del carrer i el 27 i 28 de gener participa al cens hivernal d'ocells de jardí !

L’ICO et dóna la benvinguda a “Ocells dels jardins“, un projecte de ciència ciutadana on podràs aprendre a reconèixer i comptar els ocells en el teu jardí, en un parc públic o, fins i tot, al balcó de casa teva! Esperem poder comptar-te entre els seus col·laboradors!

El darrer cap de setmana del mes gener del 2015 es va fer el primer cens d’hivern del projecte Ocells dels Jardins i, per tant, aquest gener es compliran 10 anys des d’aquest primer cens. Per celebrar aquesta data tan remarcada hem preparat una sèrie d’activitats que esperem que siguin del vostre interès.

Perquè comptar els ocells del jardí?

Per ajudar als científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya. Les aus migratòries vénen més aviat quan la primavera arriba abans d’hora? Les aus granívores vénen més a menjar als jardins quan manca aliment natural a l’hivern? Com afecta el desenvolupament urbà la capacitat de les aus per viure a la ciutat? Quin paper tenen els jardins situats en petits pobles i en zones més rurals? Aquestes i moltes altres preguntes tindran respostes gràcies a les teves aportacions!

Com participar a Ocells dels Jardins?

1) Registra’t. La primera vegada que entris a ocellsdelsjardins.cat, has de fer clic a “Participa-hi” i completar el formulari d’inscripció. Un cop finalitzat el registre, rebràs una contrasenya per correu electrònic. Podràs canviar-la més endavant a través des de l’apartat “Correu electrònic i contrasenya” del menú “El meu compte”.

2) Dóna d’alta un jardí. Pensa que ha de ser un espai ben delimitat: un jardí, el teu hort, un espai concret d’un gran parc públic, el balcó de casa. L’hauràs de localitzar amb precisió en el mapa i donar-li un nom (el que tu vulguis). Desprès només cal omplir el formulari on es detallen les seves característiques (dimensions, hàbitat, ús de productes fitosanitaris, etc). Pots crear tants jardins com vulguis (des de l’apartat “Participar, Afegir un jardí”), i consultar o modificar les seves característiques (des de “Participar, Els meus jardins”).

3) Compta els ocells. Només cal que anotis el nombre màxim d’individus diferents de totes les espècies d’ocells que has detectat al teu jardí durant un interval de temps definit. Pots fer el comptatge cada dia, un cop al mes o de tant en tant. Com a mínim, però, t’animem a que ho facis dos cops l’any: durant l’últim cap de setmana de gener (pel període hivernal) i l’últim cap de setmana de maig (pel període de nidificació). Més avall trobaràs tos els detalls sobre com fer els comptatges.

4) Introdueix les teves observacions. Només cal indicar el jardí, la data i interval de temps (hora d’inici i finalització del període d’observació), i el nombre màxim d’individus que has observat de cada espècie (clica a “Afegir les meves observacions”). Pots teclejar el número a la casella corresponent o fer clic sobre el dibuix de l’ocell (cada clic incrementa el comptador d’un en un). Quan acabis d’introduir les dades, clica a “Afegir” per registrar-les. És important comptar només els ocells que utilitzen el jardí (per exemple, per alimentar-se, refugiar-se, nidificar, etc), no els que el sobrevolen sense parar-s’hi ni fer-ne cap ús.

Consulta les instrucions en aquest enllaç

Compartir: