Estada de voluntariat al Massís de l’Orri amb Projecte Boscos de Muntanya

Icona data

diumenge 6 setembre

00:00h fins 23:00h

Icona lloc

Massís de l'Orri

LLavorsí


Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Organitzem 7 torns setmanls del 20 de juliol al 6 de setembre.

El Massís de l’Orri, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, és el primer gran pic al sud del Pallars Sobirà i una magnífica atalaia al sostre del Pirineu català, la Pica d’Estats.

És una muntanya amb llarga tradició de pastures d’estiu, terra de pas entre el Pallars i l’Alt Urgell a través del Port del Cantó i actualment també acull l’estació d’esquí més al sud del Pallars, Port-Ainé.

A nivell forestal, predominen els boscos de pi roig i bedoll en l’estatge montà, per sota dels 1.800 m, amb alguns rodals de roures. Més amunt, al domini subalpí (entre els 1.800 m i els 2.300 m), el protagonista absolut és el pi negre, formant boscos on hi habita el gall fer pirinenc, una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural de l’Alt Pirineu i que actualment es troba amenaçada.

Organitzem 7 torns setmanls del 20 de juliol al 6 de setembre- només et pots inscriure a una setmana per projecte cada any, Sí que pots repetir entre projectes durant el mateix any.

PROJECTE

Amb el Projecte al Massís de l’Orri, actiu de forma ininterrompuda des de 2007, volem donar resposta a quatre principals reptes ambientals:

  • Erosió en barrancs: la força dels barrancs durant les tempestes d’estiu afecta greument l’accés per carretera i les pistes forestals que condueixen a les pastures de muntanya.
  • Hàbitat forestal: els boscos del Massís de l’Orri han estat molt explotats des d’antic, però actualment cal gestionar-los per millorar el seu estat i fer-los més resilients enfront les pertorbacions naturals (esllavissades, nevades, ventades, incendis, canvi climàtic…).
  • Conservació de l’hàbitat del gall fer: al Parc Natural de l’Alt Pirineu s’hi troba la població més gran de gall fer de tota la Península Ibèrica, però una de les principals amenaces que pateix és la degradació del seu hàbitat. Per a millorar l’hàbitat del gall fer es busca potenciar la presència del nabiu els fruits del qual són molt importants per a l’alimentació dels pollets.
  • Pèrdua de pastures i espais oberts: les pastures d’alta muntanya proporcionen aliment als ramats d’ovelles, cavalls i vaques durant l’estiu

TASQUES A CAMP
Construccions amb fusta aplicant tècniques de bioenginyeria per a reduir l’erosió i les esllavissades en barrancs.
Millora de l’hàbitat forestal en boscos de pi negre i bedoll per reduir la densitat i afavorir la diversitat.
Recuperació i obertura de camins forestals.
Col·laboració en censos de població de gall fer amb experts de l’Administració.

 

L’allotjament es realitza amb tendes de campanya  Cal que porteu sac de dormir, màrfega i tenda de campanya.

?El servei de cuina corre a càrrec de l’organització i els participants col·laboren en les tasques d’intendència i manteniment
de l’allotjament.

 

Info COVID-19 actualitzada 20.05.2020:

?Amb motiu de la situació d’emergència sanitària LES CONDICIONS PRINCIPALS ES PODEN VEURE AFECTADES. Veient la previsió de les fases de desconfinament, hem endarrerit l’inici de les estades al 20 de juliol, així creiem, tot i que la situació encara és una mica incerta, que a partir d’aquesta data les podrem realitzar amb totes les garanties de sanitat, seguretat i mobilitat de les persones voluntàries. Actualment estem treballant pe tenir apunt un pla d’actuació clar i adaptant les instal·lacions per complir amb la normativa vigent.

Seguim treballant amb ganes i il·lusió per tal de poder ACTUAR al bosc aquest estiu! Ens veiem al bosc!

Equipament

Treballem entre 1.300 i 2.000 metres d’alçada, en clima d’alta muntanya, tant si neva com si plou, i a l’estiu també fa fred!

Una roba adequada ens pot evitar moltes incomoditats. Aconsellem que porteu roba d’abric, incloent peces de recanvi per als dies plujosos i impermeable.

És imprescindible un parell de botes de muntanya de canya alta i calçat de recanvi, així com un bon sac de dormir i màrfega, una motxilla petita de dia, cantimplora, una llanterna de butxaca i la tenda de campanya.

Recomanem portar gorra, protecció solar, repel·lent d’insectes i allò que penseu que us pot ser útil a l’aire lliure.

Un equipatge/motxilla per persona.

 

 

Observacions

CONDICIONS PRINCIPALS

Cal ser major d'edat per participar. De 18 fins a 88 anys.
Cal una condició física suficient per treballar a la muntanya (inclinació) i suportar puntualment inclemències climatològiques (pluja / fred ).
No calen coneixements de cap mena però sí ganes de treballar en equip i col·laborar en les tasques diàries del campament.
El Projecte cobreix totes les despeses d'alimentació i allotjament. Les despeses d'anada i tornada fins al projecte corren a càrrec dels participants.
Cal dipositar una fiança de 120 € per a confirmar la inscripció que et serà retornada un cop finalitzada l'estada de voluntariat. (Per què demanem una fiança?)

Compartir: