Festa del Voluntariat Ambiental del Pirineu Oriental

Icona data

dissabte 2 desembre 2023

11:00h fins 14:00h

Icona lloc

Vall de Ribes i Sant Joan de les Abadesses


Associació Crataegus

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

En el marc del Dia Internacional del Voluntariat, el dissabte 2 de desembre, de 11h a 14h, les entitats membres de la Taula de Voluntariat Ambiental del Pirineu Oriental de la comarca del Ripollès, unirem esforços per eliminar la budleia (Buddleja davidii), una planta exòtica invasora molt present a les lleres dels nostres rius i que modifica els ecosistemes de ribera. Vols sumar-te a l’experiència?

Per assistir-hi, confirma la teva inscripció a través d’aquest formulari, o escriu un correu a info@crataegus.cat

Oberta a les entitats participants a la taula, i a totes les persones voluntàries interessades.

#VoluntariatAmbiental #DiaInternacionalVoluntariat

 

PROGRAMA

11h Arribada al punt de trobada i explicació de la dinàmica de l’activitat:

  • Pont de la Cabreta (acció a Vall de Ribes)
  • Riu Ter, accés sota el cementiri (acció a Sant Joan de les Abadesses)

11:30h Extracció de budleia (Buddleja davidii)
13:00h Vermut i comiat

Més informació de la Taula de Voluntariat Ambiental del Pirineu Oriental

 

Què és la budleia? Quin impacte té sobre la biodiversitat?

La budleia o arbust de les papallones (Buddleja davidii) és una espècie nativa del Tibet i la Xina central que durant molt de temps es va comercialitzar com una planta ornamental a Europa. Actualment, des de ja fa uns anys, està prohibida la seva venta a Catalunya, tot i que ja s’ha estès de forma important per les conques i lleres dels rius. Degut al seu caràcter invasor està provocant molts problemes de desplaçament i de les espècies de flora autòctona del bosc de ribera. També modifica la pol·linització natural que duen a terme els insectes a la resta de plantes.

Malauradament, es poden trobar poblacions importants a la majoria de lleres de rius ripollesos, i és per això que ja fa uns anys que s’estan portant a terme projectes i treballs destinats a la seva eradicació. Aquest 2023, s’ha portat a terme un projecte d’extracció de budleia i de sensibilització del problema a la població a les lleres del Freser, liderat pel Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès.

Veient la bona resposta ciutadana per extreure la planta dels jardins i propietats privades on era present, s’ha decidit continuar treballant amb la ciutadania en una jornada de voluntariat ambiental d’eliminació de la planta en dos punts diferents del Ripollès: a la llera del Ter en el seu pas per Sant Joan de les Abadesses i a la llera del Freser a l’altura del pont de la Cabreta (entrada del terme municipal de Ribes de Freser).

L’acció estarà liderada per 6 entitats excursionistes i ambientals del Ripollès, les quals formen part també de la Taula de Voluntariat Ambiental del Pirineu Oriental. Aquestes són:
– Àrea de natura de la FEEC
– CEA Alt Ter
– AEiG els Vàndals
– Natura Inclusiva Ripollès
– Club Pirinenc l’Esquella
– Crataegus Associació Mediambiental

A més, compta amb el suport del  Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès i del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

 

Entre totes, fem front al problema de les espècies invasores, la segona causa de pèrdua de biodiversitat a nivell mundial! 

Compartir: