Formació: “Custòdia del territori. En vols saber més? “

Icona data

dimecres 17 juliol 10:00h - divendres 19 juliol 12:30h

Icona lloc

online + Can Marlès

Can Ferrer de la Cogullada


Xarxa per a la Conservació de la Natura

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Però, què és la custòdia del territori? Com podem establir acords de custòdia des de les entitats de conservació, la propietat o les administracions? De quins recursos jurídics disposem? No et perdis aquesta formació gratuïta teòrico pràctica que es durà a terme el 17 i el 19 de juliol

La custòdia del territori s’ha consolidat a Catalunya com una estratègia de conservació de la natura amb una important implantació territorial i reconeixement social.

L’inventari de custòdia 2021 recull un total de 796 iniciatives, 74 entitats i 41.745 hectàrees en custòdia a Catalunya, el que representa l’1,3% del territori català.

Però, què és la custòdia del territori? Com podem establir acords de custòdia des de les entitats de conservació, la propietat o les administracions? De quins recursos jurídics disposem?

Durant aquesta jornada donarem resposta a aquestes i altres qüestions, compartint els resultats principals de la nova publicació de la XCN, la «Guia pràctica dels acords de custòdia del territori».

La formació compta d’una sessió online i una visita de camp

Programa

Dimecres 17 de juliol – 10h a 11.30h – Formació en línia.

  • 10.00h – Presentació inicial
  • 10.10h – Nova guia de custòdia del territori
    • Motivació de la seva publicació, usos i destinataris
    • La custòdia del territori, una eina per conservar la natura
    • Criteris per triar l’acord de custòdia més adequat
    • Instruments jurídics per formalitzar els acords de custòdia
    • Casos pràctics de custòdia
  • 11.10h – Registre de finques amb iniciatives de conservació
  • 11.20h – Preguntes i comentari

Diendres 19 de juliol- 9.30h a 12.30h – Sortida de camp

Descobrim Can Marlès, un projecte de conservació del GEVEN al Baix Penedès

  • La finca de Can Marlès, un espai en custòdia gestionat pel GEVEN i situat al municipi del Montmell, al Baix Penedès (Tarragona) pretén esdevenir un exemple de com produir aliments afavorint la biodiversitat i conservant el patrimoni cultural, a la vegada que es divulguen i es comparteixen els coneixements i els valors adquirits amb els i les visitants i la gent del territori.
    Des del 2020, el GEVEN (Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès) treballa amb el Celler Can Marlès en les més de 300 ha que conformen la finca en custòdia, situada al cor de l’Espai d’Interès Natural del Montmell-Marmellar.
  • Seguint el pla de gestió redactat el 2022, s’han desenvolupat nombrosos projectes per promocionar el territori, la biodiversitat i els productes de la finca. Dins d’aquesta, trobem una gran varietat d’ambients i hàbitats, des de zones agrícoles fins a zones forestals, fet que suposa una gran diversitat d’espècies. Algunes d’aquestes especialment interessants, com ara la salamandra o diversos rapinyaires diürns i nocturns.
  • La sortida es dividirà en dues parts: en arribar, caminarem 2 km fins a la finca de Torrossolla, on s’han començat a fer diverses actuacions (obertura de prats, dignificació d’un arbre monumental, plantació de varietats autòctones de fruiters, un pla de pastures…). Tot seguit, visitarem la finca de Can Marlès, on es fa l’explotació agrícola (cultiu de vinya ecològica), a més d’haver-se creat i renaturalitzat basses per afavorir la biodiversitat associada.

 

Més informació i inscripcions en aquest enllaç

Compartir: