II Jornada de pedra seca a Les Bassetes

Icona data

dissabte 24 setembre 2022

09:00h fins 13:30h

Icona lloc

Terreny municipal de les Bassetes.

Cubelles


ARBA Litoral

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

L'objectiu és construïr una rocalla per oferir un hàbitat a flora i fauna adaptada a condicions rupícoles i umbròfil·les. En aquesta Jornada practicarem l'antic ofici de la Pedra Seca i començarem a pujar filades amb blocs irregulars de calcària foradada, i omplirem calaixos interns amb roques petites. Dins la construcció incorporarem una petita cova perque s'hi aixoplugui alguna bestiola mitjana.

DATA: Dissabte 24 de septembre 2022

PUNT DE TROBADA: 9h al terreny municipal de Les Bassetes, Cubelles.

En aquesta 2ª jornada construïrem una porció del graó inferior de l’obra; situat dins el terreny municipal que custodiem en conveni amb l’Ajuntament de Cubelles; on es farà més endavant la construcció d’una rocalla en forma de marge esgraonat.

La construcció tindrà cavitats artificials que serviràn d’aixopluc a fauna vertebrada, i els blocs de pedra emprada oferiran forats a la fauna invertebrada i una superfície rugosa apta pel desenvolupament de flora rupícola pionera.

El talús es troba envoltat de plantacions d’arbustos varis, roures i oms, que en el futur ombrejaràn la construcció, i la camuflaràn en l’entorn.

L’itinerari ambiental de Les Bassetes recorrerà un tram del cim del talús; mitjançant l’accès per una escala de pedra; i oferirà una petita panoràmica del Rodal de la Negra, un dels racons més madurs de la restauració ambiental del Bosc de ribera del Baix Foix que hi fem en aquest terreny.

OBJECTIUS ESPECÍFICS DE L’OBRA

Valoració i reconeixement per part de la ciutadanía d’un ofici tradicional mediterrani en vies de desaparició.
Habilitació d’un biòtop adequat per a fauna i flora d’hàbits rupícoles i/o umbròfils: animals com serp de vidre*, llangardaix ocel·lat, serp blanca, serp verda, serp de ferradura, mussaranya, ratolí de bosc, eriçó, mostela, mol·luscs, aranyes, insectes i miriàpodes i plantes com les molses, el crespinell (Sedum sediforme), la dauradella (Asplenium ceterach)
Millora de l’estat sanitari i fitosanitari de l’entorn gràcies a l’augment de l’acció predatòria de la fauna insectívora.
Augment de la estabilitat del sòl del talús davant l’erosió natural i els moviments de terreny causats per la recerca de llombrius per part dels senglars, retenció de sediments i humitat.
Augment de la tasa de supervivència de plançons al talús davant el senglar, i de microfauna en
general davant la presència de felins.

Observacions

Si us plau, aparqueu una mica lluny, carrer Arboç enllà, i veniu caminant. Vindrà un camió per descarregar el material.

Necessitarem ajuda per transportar el material des d'on el descarrega fins a l'obra (uns 30m), així que farem una cadena humana.

Recomanem portar guants i calçat resistent... Tocareu molta pedra!

Compartir: