III Jornades Agenda 2030 a Barcelona

Icona data

dijous 14 desembre 09:00h - divendres 15 desembre 14:00h

Icona lloc

Ca l'Alier

Barcelona


Ajuntament de Barcelona

Contacte:

 • Informació
 • Ubicació

Amb el lema 'La meva ciutat, el meu planeta' generarem espais d'intercanvi per escoltar noves veus i adquirir coneixements. Els propers 14 i 15 de desembre estarem a Ca l'Alier per debatre per debatre estratègies conjuntes perquè la Barcelona del futur pugui ser més justa i sostenible

L’any 2015 tots els estats membres de les Nacions Unides van aprovar l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible. Són disset objectius (els ODS) que volen transformar les formes de produir i de consumir, d’organitzar-nos socialment i de fer política amb la mirada posada en el fet que la humanitat pugui desenvolupar-se sense pobresa, en pau amb si mateixa i amb el planeta que l’acull.

El 2023 hem traspassat l’equador del recorregut proposat per l’Agenda 2030. Des de la ciutat de Barcelona pensem que és un bon moment per fer balanç i intercanviar idees i propostes per afrontar el camí que ens queda per recórrer conjuntament fins al 2030.

Amb aquest esperit arriben les III Jornades de l’Agenda 2030 de Barcelona, amb el lema “La meva ciutat, el meu planeta”. Els dies 14 i 15 de desembre ens trobarem tots i totes a Ca l’Alier per debatre estratègies conjuntes perquè la Barcelona del futur pugui ser més justa i sostenible.

Seran dos dies de trobades presencials i totalment gratuïtes on propiciarem espais d’intercanvi per escoltar noves veus i adquirir coneixements, tot aplegant experts i ciutadania interessada en la temàtica.

Així, el primer dia reflexionarem sobre la situació dels ODS a nivell global i presentarem l’informe anual sobre el seu grau d’assoliment a la ciutat de Barcelona; també parlarem de les missions europees, que s’han llançat per abordar reptes clau de l’Agenda 2030, com el canvi climàtic o la salut dels oceans; i de com aconseguir que la ciutadania conegui i faci seus aquests objectius, mitjançant la comunicació, la transparència i confrontació d’idees. A més, aquest mateix dia a la tarda lliurarem els Premis de l’Agenda 2030. Enguany, aquests guardons celebren la seva segona edició i presenten nou modalitats diferents.

El segon dia, l’economia serà la protagonista de les jornades. A través de diferents ponències reflexionarem al voltant de la dimensió econòmica per aconseguir un model urbà sostenible per a la Barcelona del futur.

Hi esteu tots i totes convidats!

Inscripcions en aquest enllaç
Programa

DIJOUS 14 DE DESEMBRE

9.00: Obertura de portes i registre
9.30: Benvinguda institucional: Michael Donaldson, Comissionat d’Innovació Urbana de l’Ajuntament de Barcelona.

9.45: Ponència d’obertura: L’Agenda 2030, imperfectament necessària ; Gonzalo Fanjul, Director d’Anàlisi d’IS Global

10.15:Afrontant reptes i objectius globals des de les ciutats.

 • Els Objectius de Desenvolupament Sostenible a Barcelona, en quin punt estem?. Ramon Canal, director del Gabinet Tècnic de Programació de l’Ajuntament de Barcelona
 • Presència de les ciutats globals a l’Agenda 2030: quin sentit té?, quin impacte? Ricardo Martínez Arias, recercador sènior del Programa de Ciutats Globals del CIDOB

11.00. Pausa cafè
11.30. Indispensable per assolir els ODS: confrontar dades, debatre idees i comunicar bé.  Presenta i modera: Toni Aira, periodista i professor de comunicació política.

 • Maria Serra Olivella, cofundadora de Fridays for Future Barcelona i ambaixadora del Pacte Climàtic de la Unió Europea.
 • María Luján Oulton, productora cultural i curadora especialitzada en videojocs que coordina el projecte “Verdad, mentiras y democracia”.
 • Lorenzo Marini, cofundador i codirector de la plataforma Verificat.
 • Enrique Vergara, coordinador pedagògic d’Escola Virolai.

13.00. Una ciutat sostenible al 2030: missió (im)possible? Sentit i intenció de les missions europees. Presenta i modera: Tatiana Fernández Sirera (cap de l’Àrea d’Estratègia Econòmica de la Secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat de Catalunya).

 • Missió “100 ciutats intel·ligents i neutres en carboni al 2030”, Álvaro Soldevila, city advisor a NZC.
 • Missió d’adaptació climàtica, Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya.
 • Missió “New European Bauhaus”, Greta Tresserra, consultora internacional en desenvolupament sostenible i vocal de la Junta de Govern del COAC.

14.30-15.30: Pausa
15.30: Final de la lliga de debats sobre els ODS de l’Escola Virolai
Debat final de la lliga entre dos equips formats per estudiants de 4t d’ESO.

Presentació del projecte i proposta d’ampliació a altres instituts.

17.00: Cerimònia de lliurament dels Premis Agenda 2030
Acte de lliurament dels premis Agenda 2030 de Barcelona. En la seva segona edició contemplen nou modalitats.

Presidit per Laia Bonet, Primera Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona.

 

DIVENDRES 15 DESEMBRE 2023

9.30. El model de l’economia del dònut (aplicat a Barcelona)
Presenta i modera: Irma Ventayol, directora de l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona.

 • El model de l’economia del dònut, a càrrec d’Andrew Fanning, Director d’Investigació i Anàlisi de Dades al Doughnut Economics Action Lab.
 • L’economia del dònut aplicada a Barcelona, a càrrec de Marc Montlleó, director de Projectes Ambientals de Barcelona Regional.

10.30. Cafè pausa

11.00. És viable una economia urbana que respecti els límits planetaris?.Presenta i modera Bàrbara Pons, directora de Barcelona Regional

 • Elena Damiá, directora de Barcelona+B, integrada a BLab Spain.
 • Jordi Oliver Solà, cofundador i director general d’Inèdit, consultora especialitzada en economia circular.
 • Salvador Clarós, responsable de Política Sectorial a la Secretaria d’Acció Sindical i Transició Justa de CCOO de Catalunya.
 • Oriol Barba, director de Med Cités, xarxa per a la promoció del desenvolupament sostenible a les ciutats de la Mediterrània

12.15 Empreses de Barcelona amb el valor de ser sostenibles. Presenta i modera: Mireia Cammany, vicepresidenta i responsable dels ODS a PIMEC i a la Fundació PIMEC.

 • Circular Fashion, a càrrec de Sylvia Calvo, empresària.
 • Minimal Life, a càrrec de Candela Vázquez, empresària.
 • Iterem, a càrrec d’Anna Pérez, directora de recursos humans.

13.30 Full de ruta de Barcelona per a l’economia de la sostenibilitat 2030 Gerència de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona

14.00. Cloenda. Laia Bonet, Primera Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona

 

Compartir: