Jornada Bellotera de la Roureda de la Plana del Carç

Icona data

diumenge 16 octubre 2022

09:30h fins 13:00h

Icona lloc

Riera de Ribes

Sant Pere de Ribes


ARBA Litoral

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Inaugurem Les Jornades Belloteres de la tardor de 2022 amb una jornada en col·laboració amb l'Agrupació per la Protecció del Medi Ambient del Garraf, l'APMA Garraf!

L’espai natural que us volem ensenyar; la Roureda de la Plana del Carç; és un fragment de Roureda Litoral Catalana (Quercetum ilicis cerrioidae) encara més madur i ben conservat que la Roureda de Les Bassetes!
Tot i que menys biodivers en flora; perque el curs fluvial on forma galería, el torrent del Carç un afluent de la riera de Ribes; és molt més petit i humil que el Foix i té menys connexions ecosistèmiques amb altres biomes; ha aconseguit conservar fins avui dia una estructura similar a la d’un bosc relativament verge: arbres centenaris, gran quantitat de fusta i fulla a terra, sotabosc umbròfil….
Les rouredes catalanes; per tenir Quercus endèmic d’Iberia; i els boscos de ribera, són hàbitats de conservació prioritaria segons la directiva de la UE, i en el cas del Carç, comprovareu com les infraestructures de comunicació (autopista) i l’especulació amb projectes urbanístics, han portat aquesta comunitat vegetal fins al perill d’extinció.

9,30h. Trobada davant l’Autòdrom de Terramar (on l’associació APMA explicarà als assistents la lluita contra el projecte urbanístic que amenaça aquesta àrea… i naltros expliquem la nostra tècnica basada en l’estudi de successions ecològiques i la imitació de la dispersió de llavor que fa la fauna silvestre, com ara el gaig, l’ocell sembrador que protagonitza el cartell).
10,00h Roureda del Carç. Visita a l’interior del Bosc Madur, interpretació d’una comunitat madura, collita de glans, recerca de rastres de fauna i recorregut per un pas de fauna subterrani sota l’autopista.
11,00h Esmorzar vora un roure centenari.
11,30h Sembra de glans de la roureda (i algunes més d’un altre roure que portaré jo) a la part més baixa i propera a la riera de Ribes del Bosc de Rocamar.
13,00h Tornada a l’Autòdrom.
Ruta d’uns 2,25km molt curta, té algun tram de dificultat moderada, com el pas de fauna, però res de l’altre mon.

Contacteu a arbasistemalitoral@gmail.com

Observacions

Recomanem portar una bossa de tela per posar-hi les glans.

Millor deixa el gos a casa.

Compartir: