Jornada de Pedra Seca a Les Bassetes

Icona data

dissabte 10 setembre 2022

09:00h fins 13:00h

Icona lloc

Terreny municipal de les Bassetes.

Cubelles


ARBA Litoral

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

L'objectiu és construïr una rocalla per oferir un hàbitat a flora i fauna adaptada a condicions rupícoles i umbròfil·les. Tasques d'arranjament del talús on es construirà l'obra. Sega d'herbàcies, poda de dues oliveres. Excavació de fonaments al peu del talús.

DATA: Dissabte 10 de septembre 2022

PUNT DE TROBADA: 9h al terreny municipal de Les Bassetes, Cubelles.

En aquesta 1ª jornada arranjarem el talús artificial; situat dins el terreny municipal que custodiem en conveni amb l’Ajuntament de Cubelles; on es farà més endavant la construcció d’una rocalla en forma de marge esgraonat.

La construcció final tindrà cavitats artificials que serviràn d’aixopluc a fauna vertebrada, i els blocs de pedra emprada oferiran forats a la fauna invertebrada i una superfície rugosa apta pel desenvolupament de flora rupícola pionera.

El talús es troba envoltat de plantacions d’arbustos varis, roures i oms, que en el futur ombrejaràn la construcció, i la camuflaràn en l’entorn.

L’itinerari ambiental de Les Bassetes recorrerà un tram del cim del talús; mitjançant l’accès per una escala de pedra; i oferirà una petita panoràmica del Rodal de la Negra, un dels racons més madurs de la restauració ambiental del Bosc de ribera del Baix Foix que hi fem en aquest terreny.

OBJECTIUS ESPECÍFICS DE L’OBRA

  • Valoració i reconeixement per part de la ciutadanía d’un ofici tradicional mediterrani en vies de desaparició.
  • Habilitació d’un biòtop adequat per a fauna i flora d’hàbits rupícoles i/o umbròfils: animals com serp de vidre*, llangardaix ocel·lat, serp blanca, serp verda, serp de ferradura, mussaranya, ratolí de bosc, eriçó, mostela, mol·luscs, aranyes, insectes i miriàpodes i plantes com les molses, el crespinell (Sedum sediforme), la dauradella (Asplenium ceterach)
  • Millora de l’estat sanitari i fitosanitari de l’entorn gràcies a l’augment de l’acció predatòria de la fauna insectívora.
  • Augment de la estabilitat del sòl del talús davant l’erosió natural i els moviments de terreny causats per la recerca de llombrius per part dels senglars, retenció de sediments i humitat.
  • Augment de la tasa de supervivència de plançons al talús davant el senglar, i de microfauna en
    general davant la presència de felins.

Observacions

Recomanem portar:

Gorra, aigua, entrepà, guants, calçat i roba resistent

Compartir: