T'agrada observar la biodiversitat marina? Ets imprescindible en la campanya #RetornAlMar! Des del 16 de juliol fins al 30 de setembre fes fotos a éssers vius sota l'aigua o prop de la platja i puja-les al projecte #RetornAlMar de @NatusferaCitSci.
T’agrada observar la biodiversitat marina? Ets imprescindible en la campanya #RetornAlMar! Des del 16 de juliol fins al 30 de setembre fes fotos a éssers vius sota l’aigua o prop de la platja i puja-les al projecte #RetornAlMar de @NatusferaCitSci.
Amb la campanya #RetornAlMar t’animem a (re)connectar amb la natura després d’aquests mesos a casa, descobrir una gran varietat d’espècies marines i compartir-les amb altres persones.
L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el projecte Cos4Cloud, l’empresa Anèl·lides – Serveis ambientals marins, els centres de submarinisme Oceanicos, Escafandra Calafell i Plàncton Diving, i l’entitat Xatrac hem unit esforços per a impulsar la campanya #RetornAlMar, una iniciativa de ciència ciutadana per a recollir el màxim d’observacions de biodiversitat marina a la costa catalana durant juliol, agost i setembre.
Participa-hi i ajuda’ns a descobrir si ha canviat la biodiversitat de la costa després del confinament a causa de la covid!
Participa del 15 de juliol al 30 de setembre
Qualsevol persona hi pot participar, només has de:
- Desenfundar la càmera o el mòbil i fotografiar éssers vius de l’ecosistema marí, sota l’aigua o a prop de la platja.
- Penjar les fotos en el projecte ‘Retorn al Mar’ de la plataforma de ciència ciutadana Natusfera (a la web o l’App) del 15 de juliol al 30 de setembre de 2020.
- Comparteix les teves troballes a les xarxes socials utilitzant l’etiqueta #RetornAlMar.
No saps com es diuen els organismes que has vist? T’ajudem
Tens a la teva disposició una guia orientativa amb alguns dels organismes marins més comuns de la costa catalana. La guia està elaborada per Anèl·lides i l’ajuntament de Badalona, i totes les fotos de la guia són de persones que participen a Natusfera.
A més, una vegada estigui pujada la fotografia, una xarxa de persones expertes i naturalistes ajudaran a identificar i validar les observacions.
Ciència ciutadana: una font valuosa de dades
De moment es desconeix si els participants de #RetornoAlMar trobareu més biodiversitat en zones menys profundes a causa del confinament, ja que no es disposa de suficients dades i les recerques de l’impacte en la natura d’aquests últims mesos requereixen més temps.
La ciència ciutadana t’ajuda a aprendre, en aquest cas a conèixer millor la biodiversitat de la costa. Però no només això, sinó que participant en la campanya #RetornoAlMar estaràs ajudant a aconseguir informació a la qual tota la comunitat científica pot accedir fàcilment.
Des del projecte europeu Cos4Cloud, coordinat per l’ICM-CSIC, volem que la ciència ciutadana passi a formar part de la recerca i la presa de decisions a nivell de polítiques mediambientals. És per això que un dels objectius de Cos4Cloud és millorar la tecnologia de la ciència ciutadana per a que tingui un abast més global.
Observacions
Projecte a Natusfera
https://natusfera.org/projects/retorn-al-mar
Compartir: