Vine a restaurar la Bassa de Can Dunyó

Icona data

dimecres 1 gener 2020

Icona lloc

Can Dunyó, Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental)

Lliçà d'Amunt


Societat Catalana d'Herpetologia

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

La Societat Catalana d’Herpetologia ha rebut l’encàrrec de gestionar la bassa de Can Dunyó a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental), una de les masses d’aigua més important del Vallès, que acull una important diversitat de plantes i animals. Una massa d’aigua vital per la conservació dels amfibis en el context del Vallès Oriental.

La bassa ha patit una important degradació des de la seva construcció, i és aquí quan les entitats ambientals i els seus voluntaris arribem per tal de restaurar els valors ecològics que la fan mereixedora de ser un dels racons naturals més importants del Vallès. Així doncs plantegem diverses actuacions per realitzar amb l’ajut de voluntaris i voluntàries:

·      Control del nostre bosc de ribera. Els salzes han crescut en massa i volem controlar la densitat d’arbres del bosc!

Amb l’ajuda de serres de mà tallarem aquests arbres i tallarem els troncs en trossos més petits. Això ajudarà a reduir la densitat del bosc i beneficiarà el seu desenvolupament al futur. Amb aquestes estaques construirem algunes tanques que tallin l’accés a les persones en les parts de la bassa més sensibles per la fauna. Molt sovint la gent no respecta la senyalització i segurament amb una tanca podem limitar una mica l’accés!

·      Plantació de pantalles vegetals. Evitem les molèsties visuals cap a la nostra fauna!

Sabies que a Can Dunyó s’hi han vist fins a 5 espècies diferents d’ànecs? Si sumem la resta d’aus aquàtiques arribem a les 30 espècies! Però com que aquests animals no són molt amics de l’home, hem de seguir plantant arbustos al perímetre de la bassa per a què la làmina d’aigua sigui menys visible des dels camins i així reduir les molèsties als habitants de la bassa.  Amb l’ajut dels i les voluntàries plantarem arbusts autòctons i regarem els que actualment sobreviuen.

·      Neteja de residus al riu Tenes. Actuem després de la riuada!

Amb les avingudes d’aigua, el riu Tenes, que passa molt a prop de la bassa s’omple de residus i deixalles. Retirarem tot aquests elements abans de que acabin a l’estómac d’algun peix o com a microplàstics a la mediterrània.

Observacions

La Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) és una associació científica sense afany de lucre, fundada l’any 1981, que té per objectiu l’estudi i la conservació dels amfibis i rèptils catalans. En aquest sentit, assessora i gestiona diversos espais emblemàtics on desenvolupa accions de conservació mitjançant voluntariat, ja sigui amb persones sòcies de l’associació o amb públic general.

Compartir: