09/11/2023

Irene Cervera, de l’associació Animal Latitude: “Hem detectat que hi ha una necessitat d’espais i connexions entre el món artístic i el de la conservació de la natura”.

c30 Irene Cervera Animal Latitude_ portada

Animal Latitude és una associació que, ja des de fa 13 anys, crea iniciatives per apropar les persones a la natura. Aquest vincle suscita diverses reaccions en les persones: la curiositat, el despertar de la cultura ambiental, i també el benestar i la creativitat, tots elements que fan créixer la consciència ecològica.

Parlem amb Irene Cervera que ens explica com va començar tot, i com poder-se sumar.

A cavall entre Barcelona i els boscos del Ripollès és on podem trobar la Irene, psicòloga de 47 anys, doctora en Educació i Societat en l’àmbit de l’Educació Ambiental.

Les excursions a casa l’àvia, a Sant Joan de les Abadesses, i els campaments amb el cau, com nena primer i com a monitora després, van teixir el lligam amb la natura. De petita tenia passió pels animals, fins i tot una fixació, li explica la seva família. “Però a l’hora d’estudiar no em vaig veure fent biologia o veterinària, i em vaig centrar en les persones, que també m’interessen”.

Com vas entrar en contacte amb les entitats ambientals?

Ja treballant com a psicòloga organitzacional va tornar la passió pels animals, i la vaig canalitzar buscant opcions de voluntariat. La veritat és que em va costar molt trobar propostes. Aleshores no hi havia tantes webs ni xarxes socials, i com a no biòloga em va costar trobar informació ambiental. Així que quan finalment vaig trobar una possibilitat per fer voluntariat ambiental a Anglaterra, vaig decidir marxar. Aquella estada va ser clau, perquè em va fer decidir dedicar les meves competències a les associacions i al medi ambient. Vaig dir-me a mi mateixa que volia anar a dormir cada nit sabent que havia fet alguna contribució social o ambiental a la societat.

Ho vaig poder fer un temps des d’Intermón i des de la Fundació Pere Tarrés, coordinant l’àrea de formació per entitats i fent consultoria en projectes socials. Tot mentre m’apuntava com a alumna a les formacions a les formacions amb entitats que anava coneixent, per exemple sobre fauna amb l’associació Galanthus i com a voluntària pel seguiment de cetacis amb Edmaktub.

El 2009 vaig agafar un vol cap a l’Argentina, on m’hi havia d’estar 1 mes, que es van convertir en 4 anys. Vaig començar a fer voluntariat ambiental a Puerto Madryn, amb la Fundació Patagònia Natural.  Feiem recerca, censos de fauna marina, com balenes, lleons marins, etc., a la zona costera, i també a Península Valdés, amb companys i companyes biòlegs i veterinàries. Entre d’altres accions, també es feia educació ambiental principalment per escoles, i hi havia un mirador habilitat com a centre d’informació. Aleshores em van demanar ajuda en la gestió de l’àrea de voluntariat i d’educació, que era el meu fort. Vaig accedir, però demanant també fer feina de camp. No volia estar a la Patagònia tancada a una oficina! Durant 3 mesos vaig fer voluntariat ambiental amb la xarxa de parcs naturals argentins, al Parc Natural del Chaltén, també a la Patagonia però a les muntanyes, a la cara nord del glaciar Perito Moreno.

Vaig aprendre moltíssim i aquesta experiència em va marcar molt.

Va ser justament allí, a la Patagònia argentina, amb el col·lectiu de persones especialitzades en fauna de la zona que es va gestar Animal Latitude.

Vam començar a muntar cursos i xerrades a la Universitat San Juan Bosco i al Museu oceanogràfic, obertes a tota la població, que en general estava molt poc sensibilitzada.

Quina és la missió d’Animal Latitude?

Oferir informació sobre fauna i medi ambient, generant sinergies entre professionals i entitats. L’associació no té sentit si no col·labora amb professionals del sector i entitats especialitzades en diferents temàtiques.

Com va ser la tornada a Barcelona?

Doncs vam començar a crear propostes formatives sobre fauna i medi ambient amb diverses entitats o centres de recuperació. Per exemple, temes marins amb Promar, Submon i d’altres entitats, sobre primats amb la Fundació Mona, l’Institut Jane Goodall o SOS Primates, sobre rèptils i amfibis amb el CRARC, animals domèstics amb Antrozoologia, etc. Les entitats especialitzades estaven contentes que nosaltres coordinessim els cursos, pels que no trobaven el temps per fer-ho, mentre elles posaven l’expertesa.

Com us organitzeu a l’associació?

En el marc de l’associació, promovem que si alguna de les persones membres té un interés personal, i troba que no existeix un projecte que li dona resposta a una inquietud, que l’inventi. Animal latitude dona cabuda a persones amb motivacions personal diverses, que s’han traduït també en projectes diversos: sobre cavalls, cetacis, primats….

Recordo un taller que li dèiem “Animal attitude”, dirigit a persones, per descobrir les seves potencialitats. Molts lamentaven no poder treballar en la natura perquè no havien estudiat biologia, però els hi mostràvem com cadascú, amb les seves competències i aptituds, pot contribuir a les entitats ambientals. Tot això ens fa ser una associació molt interdisciplinària. Per nosaltres no cal tenir una trajectòria estrictament ambiental.

El nostre fort és que gestionem projectes i promovem fer xarxa i sinergia entre entitats més especialitzades i les que es vinculen més amb les persones a través de l’educació ambiental o altres disciplines. Per això som membres de la SCEA i de la XCN.

En quines zones geogràfiques actueu?

Tot i que vam fer projectes i formacions a la Patagònia, i també a Madagascar i Kènia, ja fa temps que ens hem centrat a Catalunya. Principalment a Barcelona i Sant Joan de les Abadesses, però també ens desplacem a fer activitats a altres localitats.

Quin tipus de projectes dueu a terme?

Organitzem cursos i tallers d’educació ambiental de temàtiques i formats variats. Per exemple al projecte Encuentros Animales les xerrades amb entitats especialistes van ser a bars de la ciutat, tot prenent una cervesa. Normalment són formacions adressades al públic en general, però també n’hem organitzat algunes per a periodistes, per exemple, per ajudar a trencar tabús i creences. També, donem suport en neteges d’espais naturals com platges, rius, etc., col·laborant en la caracterització de residus i sensibilització ambiental. Actualment, el projecte més important és el “Desperta, art i natura”, que va començar el 2019. Té com a objectiu connectar les persones amb la natura a través de l’art i els processos creatius, millorant també el benestar emocional i físic. Fem salut, natura i art.

Cursos sobre fauna per a públic en general organitzats des de Animal Latitude

Com ha sorgit el vincle entre Art i Natura?

A algunes membres de l’entitat ens agradava dibuixar així que vam començar a organitzar activitats d’il·lustració científica el 2017. Ens vam adonar que les convocatòries d’activitats artístiques amb entitats ambientals tenien molt d’èxit i atreien un nou públic. Moltes persones venien atretes pels artistes, i a nosaltres ens permetia fer una tasca d’educació i sensibilització ambiental.

Va ser significatiu un taller que vam fer amb Submon i la il·lustradora Gemma Capdevila.

Quins són els aspectes que us condicionen més per poder dur a terme les vostres accions?

Som una entitat de voluntariat, així que el temps és un factor, ja que qualsevol acció implica gestió i organització, buscar espais, fer trucades, etc. Ara mateix, amb el col·lectiu del Desperta, art i natura, veiem que els diners pot no ser tan importants ja que les trobades es fan com sigui entre totes. Lògicament, són necessaris per a la compra de materials i per poder dedicar-hi més temps, per fer una millor comunicació, i professionalitzar els projectes.

Quin paper juga el voluntariat ambiental en Animal Latitude?

És el que fa que l’associació existeixi, perquè s’ha creat des del voluntariat. És clau. Tant per poder continuar amb els projectes que fem, com per la participació de les persones del col·lectiu Desperta, art i natura.

Com es pot participar en l’entitat?

L’associació és oberta a qui es vulgui sumar en la gestió de projectes, acollim a persones que necessiten fer pràctiques, i lògicament a qui vulguin formar part del col·lectiu del Desperta art i natura. També es pot participar des d’una altra entitat, fent sinergia amb nosaltres, oferint accions conjuntes.

Quins projectes de futur teniu a la vista?

Estem molt implicades en el projecte del Desperta, art i natura, ja que ha tingut una gran rebuda. Hem detectat que hi ha una necessitat d’espais i connexions entre el món artístic i el de la conservació de la Natura.

Però continuem també organitzant cursos i tallers vinculats a la fauna i donant suport a accions de neteja d’entorns naturals, etc.

Recordes algun moment especial viscut al llarg d’aquests anys amb l’entitat?

No deixa d’impressionar-me l’energia que es genera quan organitzem una activitat, un curs o sortida, és brutal, sempre! Ens uneix un objectiu comú, l’interès per la natura i la sostenibilitat.

Per altra banda, la xarxa de connexions que es va creant entre persones i organitzacions del sector és màgica. Ens engresca veure on podem arribar si anem juntes! Hem pogut generar moltes activitats, cursos, viatges formatius, hem generat projectes d’educació ambiental significatius, com Animals a la Ciutat, el Jo també visc al Mediterrani o els Encuentros Animales.

També són molt especials els moments viscuts entre l’equip. Les nostres trobades, celebrant les connexions, vincles i projectes que s’han derivat, i el fet d’adonar-nos de com creixem juntes mentre ens acompanyem.

sessió ARTction d’art i emergència climàtica

Compartir: