09/09/2021

5 esdeveniments ambientals que no ets pots perdre al tornar de vacances.

1. Parking Day

Aquesta performance sorgida fa més de 15 anys d’un grup d’arquitectura de San Francisco i que ara es du a terme a més de 200 ciutats del món és un dels esdeveniments artístics-reivindicatius que ha impulsat la reflexió i la posterior transformació sobre l’espai públic i la qualitat de vida per a les persones que habiten a les ciutats.

Què hi podria haver a l’espai que habitualment ocupa un cotxe parat enmig de l’espai públic? La imaginació, a poc a poc, es va alliberant dels patrons preconcebuts, i de cada grup sorgeix una proposta: un espai per llegir, un espai més verd, un espai per menjar o per tocar el piano, …on la gent gran pot fer una parada, o els infants jugar…

El 17 de setembre, fes la teva ruta entre 50 propostes plantejades als carrers de Barcelona.

2. Delta Birding Festival

Un Festival per connectar amb persones i natura a través de les aus. Excursions en un indret natural tan especial com el Delta de l’Ebre, entre rius, llacunes, i mar, a peu o en bicicleta, de matinada o al capvespre. Per compartir moments amb les aus: observar-les, fotografiar-les, pintar-les, i aprendre sobre elles dels que més en saben.

Com persona visitant o com a persona voluntària, no et perdis el Delta Birding Festival, del 24 al 26 de setembre.

3. Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Protegir la biodiversitat també significa fugir de l’estandardització dels plats, i per tant, recuperar espècies i varietats comestibles, moltes de les quals silvestres, de les que el model agroindustrial ens ha separat. La biodiversitat també està al plat, i per això l’etnobotànica hi juga un paper decisiu. Això ho sap molt bé Eixarcolant, i ho ratifica l’èxit d’aquestes jornades que arriben ja a la 6º edició.

Vols conèixer i aprendre a degustar plantes silvestres?

No et perdis el 2 d’octubre la Jornada gastronòmica de les Plantes Oblidades. També en aquest cas, si vols, col·labora com a voluntari/a.

4. La màgia de les migracions de les aus

Les aus migradores fan dos viatges a l’any, el d’anada i el de tornada. Per això el seu dia se celebra dues vegades: el 2n diumenge de maig, i el 2n diumenge d’octubre.

Dies abans de marxar sembla que senten un impuls interior que les empeny a batre les ales, canviar els patrons de gana i de son i bellugar-se nerviosament fins que arriba el dia, no saben per què, que emprenen el vol. Continua essent un dels fenòmens naturals més misteriosos. També més bonics de veure, ideals per connectar amb la natura, i també per extreure informació científica i ambiental.

No et perdis les propostes de les entitats ambientals i els Parcs Naturals per gaudir d’aquest fenomen natural.

5. Trobada estatal d’horts urbans

En el temps present els horts urbans representen un element significatiu per la seva incidència positiva sobre la biodiversitat urbana, la lluita contra l’emergència climàtica, la sobirania alimentaria i l’organització social en les ciutats.

La cooperativa Tarpuna, organitza des de fa any l’Aplec d’agricultura urbana a Barcelona. Enguany la ciutat acull la Trobada Estatal d’horts urbans, per posar en comú les diferents manifestacions d’horts que treballen des de la visió de l’agroecologia i la comunitat a la ciutat.

Consulta el programa de visites i tallers en els horts de la ciutat.

Compartir: