09/05/2019

500 voluntaris per cuidar els boscos catalans

El Projecte Boscos de Muntanya és una iniciativa que busca implicar a la ciutadania en el coneixement, la conservació i la millora dels espais forestals dels Pirineus catalans.

Inspirat en l’organització d’estades setmanals de voluntaris als boscos de Suïssa, Alemanya i Àustria, el Projecte Boscos de Muntanya va crear-se al 2007 i actualment forma part de la Fundació Bergwaldprojeckt.

L’objectiu del projecte és promoure la consciència de la importància de cuidar i mantenir en bon estat els boscos del territori, per mitjà d’endinsar les persones en una convivència diària al bosc.

El 2018 els voluntaris que van participar a les estades del Pirineu van aportar un total de 18.000 hores de voluntariat ambiental sobre el terreny. Gràcies a això s’han recuperat camins forestals anteriorment degradats i s’ha millorat l’estat del bosc i la seva biodiversitat.

Però no només això: el més important del projecte és el seu valor humà, ja que fomenta l’intercanvi de coneixement entre professionals del sector forestal i els voluntaris, i entre els mateixos voluntaris, ja que a cada estada es troben persones d’àmbits amb trajectòries diverses.

Aquest 2019 cerquen arribar a les 500 persones voluntàries, realitzant tasques de:

  • Manteniment del paisatge. Com per exemple l’obertura de zones de pastura i neteja d’antics camins, o col·laborar amb ramaders per conservar els espais oberts. Aquestes tasques ajuden a la prevenció de grans incendis forestals.
  • Bioenginyeria. Utilitzar la fusta de la zona per crear talussos, evitar esllavissades o construir passos per creuar rius.
  • Gestió forestal sostenible. Tallar arbres per reduir la densitat dels boscos i així millorar l’hàbitat per espècies en perill d’extinció, com el gall fer.

Les estades setmanals de voluntariat tindran lloc durant l’estiu, de juliol a setembre de 2019, i és necessària la inscripció prèvia. A més, es pot escollir entre 3 projectes:

  1. Massís de l’Orri, al Pallars Sobirà.
  2. Ginestarre, al Pallars Sobirà.
  3. Espinavell, al Ripollès.

Per inscriure’s, s’han d’introduir les dades al següent formulari.

Per més informació, es pot llegir el dossier de premsa o consultar la web www.projecteboscos.cat

Compartir: