27/01/2024

91 persones s’impliquen com a voluntàries amb els Centres de Fauna al 2023

Durant el 2023 s’ha desenvolupat el programa de voluntariat als centres de fauna salvatge de Vallcalent, Torreferrussa i Aiguamolls de l’Empordà, a través d’entitats ambientals sense ànim de lucre: Fundació Trenca, Associació GRENP i APNAE; i sota la coordinació de la Xarxa per a la Conservació de la Natura, donant continuïtat a la tasca iniciada al 2022.

Durant l’any, un total de 231 persones s’han mostrat interessades en fer voluntariat als centres de fauna salvatge gestionats per la Generalitat de Catalunya, però d’aquestes, s’han pogut acollir 86, que, sumats als voluntaris actius de l’any anterior, sumen un total de 91 persones les que han col·laborat com a voluntàries al llarg del 2023.

Una tasca indispensable per complementar la tasca que realitzen els professionals dels centres de fauna, acollint milers d’exemplars de fauna autòctona, recuperant-los i alliberant-los de nou al seu medi natural.

Per conèixer com participar com a persona voluntària als centres de fauna salvatge, pots consultar l’apartat «Voluntariat als centres de fauna» de voluntariatambiental.cat.

Vallcalent: voluntariat per la inclusió social de persones vulnerables

La Teresa Solé, voluntària del Centre de Fauna de Vallcalent, col·labora amb el manteniment de l’entorn.

El voluntariat al CFS de Vallcalent compleix una funció d’inclusió social, de manera que hi participen persones que es troben en una situació vulnerable per qüestions de salut o perquè no poden treballar. Per això, alguns dels voluntaris de Vallcalent no actuen directament amb la fauna salvatge, sinó que realitzen altres tasques complementàries i necessàries per al manteniment del centre, com la jardineria o neteja d’espais. Durant el 2023, s’han implicat fins a 28 persones voluntàries.

La Teresa Solé, lleidatana de 58 anys, és una voluntària del centre de fauna de Vallcalent que participa un cop a la setmana ajudant al manteniment dels espais exteriors, realitzant tasques de neteja i jardineria: «Poder col·laborar amb el centre és realment un enriquiment personal. Em recorda als temps que vaig viure de jove a la casa pairal, quan vivíem a una casa agrícola i totes les feines eren manuals. Al centre em sento com a casa.».

Al Centre de Fauna de Vallcalent és la Fundació Trenca qui coordina el voluntariat. Podeu contactar-hi escrivint a voluntaris@fundaciontrenca.org

Torreferrussa: el centre de fauna de l’àrea metropolitana que ingressa més animals al llarg de l’any

En Pere i la seva filla Eva, voluntaris, alliberen dos xoriguers recuperats al Centre de Fauna de Torreferrussa.

El CFS de Torreferrussa és el centre que rep més ingressos de fauna de Catalunya. Alhora, és potser el més conegut i més proper a l’àrea metropolitana de Barcelona. Per aquests motius, és el centre que durant el 2023 ha rebut considerablement més sol·licituds de voluntariat – fins a 138. D’aquests, s’han pogut acollir 54 persones i, sumades als voluntaris de l’any anterior, un total de 56 persones han participat al centre de fauna de Torreferrussa. Aquestes, s’han incorporat durant l’any, però principalment al juliol i a l’octubre.

Els voluntaris del centre de fauna de Torreferrussa realitzen diverses tasques per ajudar al centre. Col·laboren amb la neteja, desinfecció i organització del material i de les instal·lacions del centre, preparen aliment per als animals que s’estan recuperant i ajuden en la seva recuperació.

Si alguna persona voluntària coneix a fons el Centre de Fauna de Torreferrussa, aquest és en Pere Vicente. Voluntari des del 1995 (fa quasi 30 anys!) va conèixer el centre a través de participar amb els voluntaris forestals, que tenien la seu al costat del centre de fauna, a Santa Perpètua de Mogoda. Llavors, va trobar l’oportunitat ideal per poder ajudar directament la fauna salvatge, la feina dels seus somnis.

«El dia que no pugui venir ploraré, perquè la meva motivació és no perdre el contacte amb allò que m’hagués agradat fer.» Tot i aquest fort vincle amb el centre, és una feina molt dura, alerta. «A Torreferrussa ingressen molts animals, a vegades ni amb l’ajuda dels voluntaris es pot donar a l’abast». A més, en el dia a dia estàs entre la vida i la mort, s’han d’alimentar aus rapinyaires, s’hi fan necròpsies per determinar les causes de mort i s’han de mantenir els espais sempre nets.

Però en Pere opta per fer les feines que «menys agraden» i que són alhora indispensables, com netejar els voladors, canviar l’aigua, o tallar rates i polls per donar de menjar a les aus rapinyaires. A vegades també va acompanyat de la seva família i, assegura, que poder anar al centre de Torreferrussa és tot un privilegi per la seva filla, que està acabant el grau universitari de veterinària.

A vegades es viuen moments complexos: «Una vegada vam haver d’alimentar una àguila cuabarrada (una espècie en perill) amb un company i li havíem de donar una pastilla. Se’ls hi ha de donar per sobre la llengua i se’ns va anar per sota. Llavors ens va venir l’escalfor, la suor… però per sort li vam poder treure la pastilla i va sobreviure, ja que d’aquesta espècie no n’hi ha gaires. Van ser moments difícils i durs.».

Al Centre de Fauna de Torreferrussa és l’Associació GRENP qui coordina el voluntariat. Podeu contactar-hi escrivint a voluntariat@grenp.org

Aiguamolls: voluntariat per la recuperació de la fauna al bell mig d’un parc natural

La Manuela Pinto, voluntària del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà, col·labora en l’alliberament d’un xoriguer comú i en donar a conèixer aquesta tasca a les escoles.

El CFS dels Aiguamolls de l’Empordà és el centre de fauna més petit, en quan a instal·lacions i a ingressos de fauna. Situats al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, al centre hi ingressen exemplars de fauna d’arreu de l’Empordà i de comarques gironines. Hi ingressen anualment al voltant de 2.000 individus de fauna salvatge, principalment aus com els pardals, falciots, orenetes o aus rapinyaires, però també mamífers com eriçons, llúdrigues o ratpenats, i també rèptils i amfibis.

Durant el 2023 el centre ha comptat amb la col·laboració de 7 persones voluntàries al llarg de l’any, i s’han organitzat 6 activitats d’alliberament de fauna obertes al públic en col·laboració entre el centre i l’APNAE.

La Manuela Pinto és una gironina de 28 anys que va començar a col·laborar com a voluntària amb el centre de fauna dels Aiguamolls des del maig del 2023. Va arribar al centre després de formar-se com a rehabilitadora de fauna i especialitzar-se en animals exòtics i salvatges.

Per la Manuela és un privilegi el fet d’estar situats al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, ja que és un ambient tranquil on poder veure la fauna al seu entorn natural: «m’agrada molt treballar amb animals, és la meva feina ideal. I a més, hi ha un ambient de treball molt maco al centre».

Dos cops per setmana assisteix al centre de fauna dels Aiguamolls i s’encarrega de netejar les instal·lacions dels animals, a més d’alimentar, pesar i, en definitiva, col·laborar amb el manteniment del centre. També participa en activitats d’alliberament de fauna, en què es dona a conèixer a la ciutadania i les escoles la tasca que realitzen als centres i finalitza el viatge dels animals que ingressen, retornant al seu entorn natural després d’haver-se recuperat.

Quan li preguntem sobre què li diria a una altra persona per animar-la a participar-hi com a voluntària, respon: «Si t’agrada, és una forma molt enriquidora d’aprendre, alhora que ajudes amb el teu temps a un projecte molt bonic.»

Al Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà és l’Associació APNAE qui coordina el voluntariat. Podeu contactar-hi escrivint a apnae@apnae.org

Compartir: