15/11/2023
Es recupera i s’allibera un xoriguer comú als Aiguamolls de l’Empordà gràcies a l’acció voluntària
El passat 1 de setembre es va fer l’alliberament d’un xoriguer comú recuperat al Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà i preparat per tornar al seu hàbitat natural. Les tasques que desenvolupen els voluntaris són d’un gran valor en les campanyes d’estiu en les que s’incrementen els ingressos de fauna de forma extraordinària.
Es tracta d’un jove de l’any de xoriguer comú (Falco tinnunculus) que va ingressar el passat mes de maig. Una de les voluntàries del Centre de Recuperació de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà, Manuela Pinto, que ha sumat forces durant la campanya d’estiu, ha estat qui ha fet l’alliberament davant una vintena de persones. Ha estat una activitat oberta a tothom per conèixer de ben a prop la tasca que fan els voluntaris, l’equip tècnic del Centre, i el personal en pràctiques.
Responsables del Centre han explicat als assistents que s’ha detectat un increment del nombre d’ingressos d’aquest tipus d’ocells des de principi d’any, i concretament aquests darrers mesos. Fins a finals d’agost hi ha hagut una cinquantena d’ingressos de xoriguers comuns a causa, en la major part de les ocasions, a les altes temperatures que s’han assolit a l’estiu, unit això al fet que sovint aquest tipus d’ocells crien en entorns molt antropitzats (masies, pobles, pallers, etc.) i, per tant, recollits pels habitants de l’entorn i portats al centre de fauna.
Amb les altes temperatures i el creixement dels polls, sovint el forat on hi ha el niu queda petit -es fan grans i fa calor- i decideixen saltar-ne fora per continuar el seu desenvolupament, amagats rere un arbust o perxats en alguna branca, per exemple, on els adults continuen aportant l’aliment que necessiten per al seu desenvolupament (ratolins, talpons, ocellets, insectes…).
Expliquen, que és molt important abans d’agafar els pollets que estiguem convençuts que corren algun perill, si no el millor és deixar-los on els hem trobat. Així doncs, la recomanació dels experts seria que si no hi ha un perill greu detectat (ja sigui l’existència d’un gat, un gos, o que està ferit o en una autèntica situació de vulnerabilitat), no se’l tregui de la seva situació, cal deixar la natura fer el seu curs, i en cas de dubte, trucar i buscar l’assessorament dels Agents Rurals.
L’APNAE, Associació dels Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, gestiona el voluntariat al Centre de Recuperació de Fauna que es troba dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, en coordinació amb la XCN.
Vols participar com a voluntària amb els Centres de Fauna?
Si vols col·laborar com a voluntària amb els centres de fauna, pots consultar aquest espai del web.
Si vols participar amb el centre dels Aiguamolls, hauràs d’enviar la teva sol·licitud per fer una estada voluntària a l’estiu (durant els mesos de juny a setembre) abans del 14 d’abril, escrivint a apnae@apnae.org o omplint aquest formulari. Per més informació, consulta el web de l’APNAE.
Text elaborat per en Berto Minobis i la Roser Alonso, del Centre de fauna dels Aiguamolls de l’Empordà i de l’APNAE, respectivament.
Compartir: