Bioblitz Metropolità

Icona data

dissabte 22 maig 11:00h - diumenge 23 maig 14:00h

Icona lloc

Parcs i platges metropolitane de Barcelona

Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona


Àrea Metropolitana de Barcelona

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Cap de setmana de recerca sobre fauna i flora als parcs i platges metropolitans

La 4a edició del Bioblitz Metropolità se celebrarà el cap de setmana del 22 i 23 de maig. Enguany, com a novetat i responen a la bona acollida del format virtual de la darrera edició, combinarà la participació a les xarxes socials amb les activitats presencials adaptades a les mesures de prevenció de la Covid-19.

Es convida a la ciutadania a assistir a les propostes que tindran lloc a les Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans, totes relacionades amb la elaboració d’uns cens d’éssers vius. Paral·lelament també s’anima a penjar fotografies a les xarxes socials de les diferents espècies de flora i fauna que s’observin.

El Bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l’objectiu principal de fer un recompte d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori metropolità. Es pretén que el públic pari atenció en la biodiversitat d’aquests espais i en la seva importància en el funcionament correcte dels ecosistemes, cosa imprescindible pel control dels organismes patògens com és el cas de la pandèmia que avui ens afecta.

Com participar-hi?
Participant a les activitats dirigides a les Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans. Totes les propostes presencials estaran adaptades a les mesures de prevenció de la Covid-19. S’obsequiarà a totes les families assitents amb el pòster de les papallones diürnes metropolitanes.
A través de les xarxes socials publicant fotografies de detall, amb resolució, en color i sense filtres de la fauna i flora observada als parcs i platges. Poden ser tota mena d’organismes: ocells, insectes com ara papallones, escarabats, abelles i vespes, aràcnids, rèptils, amfibis, peixos, arbres, flors, etc. Per poder identificar l’espècie és important que es mostrin totes les parts del cos de l’èsser viu. En cas que es tracti d’una planta serà necessari el detall de la seva tija o tronc, fulla, flor, fruit si en té.
Publica la fotografia al teu perfil de Twitter o Instagram (tria només una de les dues xarxes socials per no repetir observacions) etiqueta en la publicació el perfil @ParcsplatgesAMB o @parcsplatgesamb i fes servir el hashtag #BioblitzMetropolità21 si coneixes l’espècie afegeix els seu nom vulgar i/o científic, si no, pregunta’ns de quina espècie es tracta. Intentarem contestar totes les vostres consultes amb la col·laboració de científics experts. És molt important que indiquis en quin parc o platja l’has observat.
Les publicacions de les fotografies es poden fer al llarg de tot el cap de setmana del 22 i 23 de maig.
S’elaborarà un cens de biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans amb el recompte de totes les espècies que s’hagin observat.

Horari
Totes les activitats tindran lloc diumenge 23 de maig, excepte al parc del Mil·lenari, al parc de Can Buxeres i al parc de les Planes, en aquest cas es realitzaran el dissabte 22 de maig. L’horari és d’11.30 h a 13.30 h, excepte al parc de la Molinada, al parc del Riu i al parc Nou que serà de 12 h a 14 h.

Resultats
Totes les dades obtingudes durant aquesta jornada es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides a través del Visor de fauna metropolità.

Els resultats obtinguts també s’utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l’evolució dels sistemes dunars.

El Bioblitz metropolità forma part del Pla de millora de la biodiversitat de l’AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges metropolitans.

Compartir: