divendres 13 gener 2023
16:00h fins 18:00h
Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
Castelló d'Empúries
Vols col·laborar amb el Cens d'Aus Hivernants al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà?
El divendres 13 de gener us convidem a participar de la segona sessió del Cens d’aus hivernants del Parc Natural dels Aiguamolls. Aquest cop serà d’abast comarcal i aquí farem la nostra part.
Es farà un recorregut pels aiguamolls revisant cada racó per censar els ajocadors d’aus hivernants. A les 16:00h ens concentrarem al Centre d’informació del Parc i, després de les explicacions per part dels tècnics i organització dels equips, a les 16:30h, es donarà el tret de sortida del cens. Està previst que s’acabi vora les 18:00h.
Per inscriure-us cal que ho feu enviant un correu electrònic a apnae@apnae.org
Punt de trobada: Centre d’informació del Cortalet
Horari: De 16:00 a 18:00
Cal portar prismàtics.
Activitat gratuïta. Cal inscripció a apnae@apnae.org
Més informació en aquest enllaç
Informació sobre els Censos d’Aus Hivernants
Perquè cal censar els ocells aquàtics i marins?
Hi ha raons globals i locals. Catalunya, presenta poblacions d’ocells sedentàries, migrants, nidificants i hivernants. La forma d’avaluar el rol del país i els contingents d’aquestes darreres, quant als ocells aquàtics i també marins, és el cens hivernal. Per a la resta d’èpoques hi ha altres mètodes de seguiment com ara atles, itineraris de cens, anellament o recomptes en migració.
S’avalua el volum i característiques del contingent d’ocells que passen l’hivern a les nostres contrades i així es contribueix al coneixement de l’evolució de la mida total de les poblacions de les diferents espècies a nivell global i de la regió biogeogràfica Paleàrtica en concret. Però també s’extreuen conclusions útils a nivell local. Per un costat l’anàlisi continuat en el temps, del que el present cens en representa una unitat, permet establir-hi tendències de conservació i de com evolucionen les espècies hivernants a Catalunya en el temps, amb dades útils per a la seva priorització quant a la conservació. D’altra banda, el coneixement de l’evolució i característiques de la fauna que hiverna a cadascuna de les localitats on es fa el cens ajuda a avaluar el seu rol i interès per a la fauna, ja que cadascuna d’aquestes espècies presenta particularitats ecològiques que l’associen a un determinat hàbitat i la seva qualitat ambiental. Els resultats del cens ens poden parlar de les característiques ecològiques de la zona on són i, en conjunt, permeten establir-hi també tendències interanuals i comparació del comportament de les diferents espècies al territori.
Tota aquesta informació és considerada oficial i serveix per a l’establiment de programes d’actuació, avaluació d’espècies cinegètiques i protegides, a activitats com el llibre vermell de l’UICN o a la prevenció de la
grip aviar. Es tracta en el cas de Catalunya d’un projecte únic on es combinen els esforços de l’administració, ONGs i voluntaris per a produir uns resultats públics i oficials que després serviran de base per a importants projectes com els esmentats o els atles d’ocells hivernants.
Consulta aquí el Cens d’Aus Hivernants 2022
Compartir: