Cens dels ocells dels Jardins

Icona data

dissabte 29 gener 00:00h - diumenge 30 gener 00:00h

Icona lloc

al jardí de casa o rodalia

totes


Associació Institut Català d'Ornitologia (ICO)

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Aquest cap de setmana és el darrer de gener i això vol dir que toca fer el cens d’hivern a Ocells dels Jardins! Recordeu que podeu participar al projecte quan vulgueu, però els darrers caps de setmana de gener i maig són els únics obligatoris. Participar és molt fàcil: entreu a www.ocellsdelsjardins.cat, registreu el vostre jardí, descarregueu la fitxa i compteu tots els ocells que veieu en un període breu de temps. Si publiqueu les vostres experiències a les xarxes durant el cap de setmana, ho compartirem als nostres stories! No oblideu mencionar-nos!

Aquest cap de setmana fem el cens d’hivern d’Ocells dels Jardins, un projecte de ciència ciutadana en el que tothom pot participar. Només has de donar d’alta el teu jardí o un parc proper i comptar els ocells que vegis durant aquest dissabte o diumenge.

Acabes de començar a observar ocells? Saps distingir la mallerenga carbonera de la blava? I el pardal comú del xarrec? Doncs ara és el moment de posar-ho en pràctica participant a Ocells dels Jardins. Una oportunitat perfecta per aprendre una mica més d’ocells i contribuir en el projecte.

Descarrega’t la fitxa amb els ocells més comuns aquí: http:// www.ornitologia.org/ca/ fitxa_jardins.pdf

 

Perquè comptar els ocells del jardí?

Per ajudar als científics a comprendre quan i per què els ocells visiten els jardins i altres petits espais verds dels pobles i ciutats de Catalunya. Les aus migratòries vénen més aviat quan la primavera arriba abans d’hora? Les aus granívores vénen més a menjar als jardins quan manca aliment natural a l’hivern? Com afecta el desenvolupament urbà la capacitat de les aus per viure a la ciutat? Quin paper tenen els jardins situats en petits pobles i en zones més rurals? Aquestes i moltes altres preguntes tindran respostes gràcies a les teves aportacions!

Com participar a Ocells dels Jardins?

1) Registra’t. La primera vegada que entris a ocellsdelsjardins.cat, has de fer clic a “Participa-hi” i completar el formulari d’inscripció. Un cop finalitzat el registre, rebràs una contrasenya per correu electrònic. Podràs canviar-la més endavant a través des de l’apartat “Correu electrònic i contrasenya” del menú “El meu compte”.

2) Dóna d’alta un jardí. Pensa que ha de ser un espai ben delimitat: un jardí, el teu hort, un espai concret d’un gran parc públic, el balcó de casa. L’hauràs de localitzar amb precisió en el mapa i donar-li un nom (el que tu vulguis). Desprès només cal omplir el formulari on es detallen les seves característiques (dimensions, hàbitat, ús de productes fitosanitaris, etc). Pots crear tants jardins com vulguis (des de l’apartat “Participar, Afegir un jardí”), i consultar o modificar les seves característiques (des de “Participar, Els meus jardins”).

3) Compta els ocells. Només cal que anotis el nombre màxim d’individus diferents de totes les espècies d’ocells que has detectat al teu jardí durant un interval de temps definit. Pots fer el comptatge cada dia, un cop al mes o de tant en tant. Com a mínim, però, t’animem a que ho facis dos cops l’any: durant l’últim cap de setmana de gener (pel període hivernal) i l’últim cap de setmana de maig (pel període de nidificació). Més avall trobaràs tos els detalls sobre com fer els comptatges.

4) Introdueix les teves observacions. Només cal indicar el jardí, la data i interval de temps (hora d’inici i finalització del període d’observació), i el nombre màxim d’individus que has observat de cada espècie (clica a “Afegir les meves observacions”). Pots teclejar el número a la casella corresponent o fer clic sobre el dibuix de l’ocell (cada clic incrementa el comptador d’un en un). Quan acabis d’introduir les dades, clica a “Afegir” per registrar-les. És important comptar només els ocells que utilitzen el jardí (per exemple, per alimentar-se, refugiar-se, nidificar, etc), no els que el sobrevolen sense parar-s’hi ni fer-ne cap ús.

Compartir: