SOCC_BIOINDICADORS

Seguiment d’Ocells Comuns a Catalunya (SOCC)

Icona data

Activitat de llarga durada

Icona lloc

Catalunya


Associació Institut Català d'Ornitologia

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

El SOCC és el principal projecte de seguiment que actualment desenvolupa l’associació ICO.  El seu objectiu és determinar les tendències de les espècies d’ocells comuns i, a partir d’aquestes, generar indicadors ambientals. El projecte és possible gràcies a la participació de centenars d’ornitòlegs i ornitòlogues voluntaris.

El SOCC és un projecte científic iniciat l’any 2002 i fonamentat en la participació ciutadana. Des de fa anys la participació està situada al voltant de 220 persones col.laboradores i 300 itineraris actius.

Ser col·laborador del SOCC significa participar del principal projecte de seguiment d’ocells a Catalunya i a Europa. Per fer-ho, només cal que sàpigues identificar les espècies comunes de la zona on vols fer en cens i que disposis de 4 matins cada any, per fer censos d’unes 2 hores de durada.

Per fer-ho, només cal saber com es fa un cens, posar-se en contacte amb el seu coordinador i definir conjuntament l’itinerari de cens.

La metodologia de camp del SOCC consisteix bàsicament en identificar i comptar tots els ocells que es veuen al llarg d’un recorregut de 3 km. El SOCC es basa en el transecte com a mètode per censar els ocells. Durant el cens l’observador anota tots els ocells que va detectant, ja sigui visualment o auditivament, al llarg d’un itinerari de 3 km. Hi ha dues modalitats metodològiques, en funció de la complexitat de la informació que es recull: el SOCC estàndard i el SOCC ampliat.

 

Compartir: