Activitat de llarga durada
tot Catalunya
totes
Vols implicar-te en el projecte de monitoratge de micromamífers o petits mamífers comuns (els insectívors i rosegadors més menuts, de menys de 150 g de pes) SEMICE?
Participeu al Projecte SEMICE!
El SEMICE és un projecte de monitoratge de micromamífers o petits mamífers comuns (els insectívors i rosegadors més menuts, de menys de 150 g de pes) a gran escala i llarg termini, sustentat en una xarxa d’estacions de control a càrrec de col·laboradors majorment voluntaris. Es un projecte que s’inicià el 2008, amb 12 estacions situades dins els Parc Naturals de la Diputació de Barcelona i 8 més a Andorra i ha anat creixent i estenent-se per la resta de Catalunya i a tot l’estat, fins a comptar a l’actualitat amb una cinquantena llarga d’estacions actives.
Què cal fer per participar-hi?
Si esteu interessats en establir una estació SEMICE, en primer lloc us demanem que valoreu el temps i l’esforç que aneu a realitzar. Us aconsellem que l’estació la situeu el més a prop possible del vostre domicili habitual. En tot cas us heu de posar en contacte amb els coordinadors a través d’aquest Formulari de contacte.
Actualment hi ha més d’un centenar d’estacions de seguiment actives a la península, la majoria de les quals a Catalunya.
Algunes d’aquestes estan integrades en els plans de seguiment d’alguns espais naturals protegits i el mostreig el fan tècnics del mateix espai o professionals. Les altres estan distribuïdes per tot el territori i són majoritàriament col·laboradors voluntaris qui se’n fa càrrec. Clicant a la pestanya “Fòrum” de la dreta podreu visualitzar les informacions, dubtes i comentaris que publiquen els responsables de les diferents parcel·les.
És, per tant, una xarxa que funciona de manera hibrida professional/voluntariat per bé que la seva tendència és créixer en el nombre d’estacions a càrrec dels col·laboradors “amateurs”. De fet, la clau de la seva continuïtat i expansió en el futur, radica en la consolidació d’un bona xarxa de col·laboradors no professionals.
Que aporta el projecte als participants?
La no professionalitat no vol dir que els col·laboradors no tinguin un retorn per la seva participació. El projecte col·lectiu dona la satisfacció personal de contribuir a una tasca comuna i posar una peça en un mosaic de dades que finalment revela una imatge inèdita d’una realitat inabastable des de l’esforç individual. Però no és només això. El treball de camp en aquest cas, permet una vivència emocional de contacte amb els animals impagable, i d’altra banda hi ha un procés de formació continuat que acompanya la participació en el projecte, mes enllà d’adquirir els coneixements i les destreses bàsiques per començar a treballar-hi.
La metodologia a més, és agraïda per compartir-la amb altres persones, o fins i tot – si hi ha vocació divulgativa- per obrir-la a petits grups. El nombre de persones en una revisió no afecta en absolut la probabilitat de captura ni el rigor de la manipulació.
Cada dos anys, si tot va bé, es fan trobades generals amb tots els participants, per tal de conèixer-nos, avaluar el projecte tècnic i els seus resultats i fer alguna pinzellada formativa.
més informació i inscripcions en aquest enllaç
Compartir: