Voluntariat pels petits mamífers comuns (SEMICE)

Icona data

Activitat de llarga durada

Icona lloc

tot Catalunya

Catalunya


Museu de Ciències Naturals de Granollers

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Vols implicar-te en el projecte de monitoratge de micromamífers o petits mamífers comuns (els insectívors i rosegadors més menuts, de menys de 150 g de pes) SEMICE?

Participeu al Projecte SEMICE!

El SEMICE és un projecte de monitoratge de micromamífers o petits mamífers comuns (els insectívors i rosegadors més menuts, de menys de 150 g de pes) a gran escala i llarg termini, sustentat en una xarxa d’estacions de control a càrrec de col·laboradors majorment voluntaris.  Es un projecte que s’inicià el 2008, amb 12 estacions situades dins els Parc Naturals de la Diputació de Barcelona i 8 més a Andorra i ha anat creixent i estenent-se per la resta de Catalunya i a tot l’estat, fins a comptar a l’actualitat amb una cinquantena llarga d’estacions actives.

 

Què cal fer per participar-hi?

Si esteu  interessats en establir una estació SEMICE, en primer lloc us demanem que valoreu el temps i l’esforç que aneu a realitzar. Us aconsellem que l’estació la situeu el més a prop possible del vostre domicili habitual. En tot cas us heu de posar en contacte amb els coordinadors a través d’aquest Formulari de contacte.

Actualment hi ha més d’un centenar d’estacions de seguiment actives a la península, la majoria de les quals a Catalunya.

Algunes d’aquestes estan integrades en els plans de seguiment d’alguns espais naturals protegits i el mostreig el fan tècnics del mateix espai o professionals. Les altres estan distribuïdes per tot el territori i són majoritàriament col·laboradors voluntaris qui se’n fa càrrec. Clicant a la pestanya “Fòrum” de la dreta podreu visualitzar les informacions, dubtes i comentaris que publiquen els responsables de les diferents parcel·les.

És, per tant, una xarxa que funciona de manera hibrida professional/voluntariat per bé que la seva tendència és créixer en el nombre d’estacions a càrrec dels col·laboradors “amateurs”. De fet, la clau de la seva continuïtat i expansió en el futur, radica en la consolidació d’un bona xarxa de col·laboradors no professionals.

En què consisteix el treball?

El projecte es basa en l’establiment de parcel·les de seguiment que es mostregen dos cops cada any: a la primavera i a la tardor. La parcel·la sol ser un quadrat d’uns 75 m de costat, on s’instal·la una “graella” de 36 paranys (6×6), o bé un rectangle de 135×45 m (9×4 paranys). En ambdós casos, la separació entre paranys és d’uns 15 m. Són paranys de captura en viu, a l’interior dels quals es col·loca l’esquer i una mica de cotó hidròfug, per tal que els individus atrapats puguin sentir-se més protegits a l’interior. Tot sovint, els paranys es disparen per error o bé no s’activen malgrat l’entrada d’un petit mamífer, per això es recomana comprovar que funcionin bé abans d’instal·lar-los.

Cada campanya de mostreig consta de quatre dies. El primer dia es fa únicament el muntatge de la parcel·la, preferiblement a mitja tarda. A la franja mediterrània, es fan tres revisions al llarg dels tres dies següents, a primera hora del matí. A les parcel·les pirinenques, a més d’aquestes tres revisions, se’n fan dues de nocturnes. No obstant això, es recomana dur a terme les cinc revisions a totes les estacions on sigui pràctic aplicar-les pel voluntari, independentment de la zona geogràfica on es trobin. Els individus capturats es pesen, s’identifiquen, es sexen, es marquen i s’alliberen al mateix lloc.

La informació recollida no només s’utilitza per calcular índexs d’abundància i tendències poblacionals, sinó que també permet estudiar altres paràmetres biològics, com ara la relació entre sexes o el percentatge d’individus que s’estan reproduint. A més, quan el nombre de captures i el percentatge de recaptures són elevats, es poden aplicar fórmules estadístiques que permeten inferir la mida poblacional real amb certa exactitud.

Trobareu una descripció pràctica i il·lustrada de la metodologia al PROTOCOL SEMICE

Més informació i inscripcions en aquest enllaç

Compartir: