dissabte 23 abril 00:00h - divendres 30 setembre 00:00h
t tots els pobles i ciutats des del nivell del mar fins a l'alta muntanya.
Tots els pobles i ciutats des del nivell del mar fins a l'alta muntanya.
Has vist nius d'oreneta cuablanca al teu poble o carrer? Aleshores participa al cens d'oreneta cua blanca!
El Projecte Orenetes és una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca dels pobles i ciutats de Catalunya.
Com pots participar?
1. Registra’t
2. Selecciona una Unitat de Mostreig
3. Descarrega’t la fitxa o l’app
4. Entra les dades a la web o a l’app
Com és l’oreneta cuablanca?
Les poblacions d’oreneta cuablanca podrien ser considerades com un bon indicador de la sensibilitat ambiental de les persones dels pobles i ciutats on construeix els nius. També són bons indicadors de la qualitat de l’aire ja que la contaminació atmosfèrica afecta al tipus i quantitat d’insectes que viuen en aquest medi.
És una espècie que tradicionalment es considera que porta bona sort a la casa on s’estableix. Elles i els seus nius estan protegides. Tanmateix encara hi ha persones que trenquen els nius per evitar els seus excrements, quan hi ha solucions senzilles com posar una lleixes de fusta que els recullin.
L’oreneta cuablanca és una oreneta més aviat petita de color negrós -amb brillantors o iridiscències blavoses- i la panxa i la gola ben blanques. En destaca el carpó també blanc, que li ha valgut el nom. La cua és molt més curta i menys enforquillada que la de l’oreneta vulgar (Hirundo rustica) la qual té, a més, la gola rogenca i no pas blanca. El roquerol (Ptyonoprogne rupestris) és una altra oreneta que a vegades cria també a l’interior dels pobles de zones muntanyoses però, a diferència de l’oreneta cuablanca, és de color marronós amb la zona ventral una mica més clara.
Tampoc cal confondre l’oreneta cuablanca ni amb els falciots (Apus apus) ni amb els ballesters (Apus melba). El falciot és gairebé tot negrós mentre que el ballester presenta el dors i les ales marronosos i la panxa i la gola blanques. Ambdues espècies es caracteritzen per les ales llargues, punxegudes i corbades en forma de falç i un vol rabent.
Tota la informació al web del projecte www.orenetes.cat
Compartir: