divendres 17 juny 00:00h - dissabte 18 juny 00:00h
Estany de Banyoles
Estany de Banyoles
Us convidem a totes a participar en la quinzena edició del cens visual de llúdriga que organitzem des de Limnos! Aquest any també censarem amb especial atenció el coipú, una espècie nouvinguda a l'Estany. Sessions: divendres 17 de juny (19-22h) i dissabte 18 de juny (5.30-7h) Us animem a participar en aquesta activitat de voluntariat ambiental!
Limnos organiza enguany la quinzena edició del cens amb la intenció de seguir recopilant informació de l’abundància d’aquest mamífer a l’entorn de l’Estany.
Enguany també posarem especial atenció a un altre mamífer, el coipú (Myocastor coipus), un rosegador invasor que ha arribat fa poc i s’ha estès fàcilment per tota la nostra conca lacustre. Us animem a participar en aquesta activitat de voluntariat ambiental, per la qual no cal cap formació prèvia. La vostra col·laboració ens ajuda a incrementar l’esforç d’observació i a donar més valor als resultats del cens.
El calendari i l’horari dels censos són els següents:
• Divendres 17 de juny: de 19* a 22 hores
• Dissabte 18 de juny: de 5:30 a 7 hores
*(les voluntàries amb punt assignat poden anar directament al seu lloc a les vuit)
Penseu que, encara que la llúdriga és molt difícil d’observar, és possible veure’n alguna, així com també molts altres animals, només asseguts en silenci davant de l’aigua.
Demanem al voluntariat l’assistència a les dues sessions. La sessió matinal pot fer més mandra però és quan hi ha menys molèsties i és més fàcil observar fauna salvatge, i en particular la llúdriga.
Limnos convida a esmorzar el dissabte, una vegada finalitzats els censos.
És imprescindible que us inscriviu prèviament. Envieu un correu electrònic a limnos@limnos.org
Animeu-vos!
Més info també contactant al correu de limnos o al número de mòbil (whatsapp): 696 68 57 02 – Gerard
En què consisteix el cens visual i per a què serveix?
Recordem que els censos visuals de llúdriga (Lutra lutra) consisteixen en col·locar observadors a la vora de l’Estany, a rieres, a les llacunes adjacents, als recs, etc. al capvespre (2 hores al fer-se fosc) i a l’endemà de bon matí (1,5 hores al sortir el sol). Ho fem així perquè és quan més possibilitats tenim de veure la llúdriga: en aquesta època de l’any, amb les nits molt curtes, l’activitat normalment nocturna de la llúdriga comença i acaba amb llum de dia.
A més, des de l’arribada del coipú (Myocastor coipus) integrem també en aquestes sessions de cens un seguiment de l’expansió d’aquesta espècie invasora. Els múltiples punts d’observació poden resultar en unes dades molt interessants i encara molt descongudes sobre l’abundància d’aquest nouvingut al nostre Estany i entorn natural.
Cada observador tindrà un lloc assignat, on s’haurà d’estar tota l’estona del cens en silenci i atent a la superfície de l’aigua.
Els censos serviran per a valorar el nombre real de llúdrigues, ja que els altres sistemes de detecció de rastres (petjades i excrements) no ens permeten calcular un nombre concret d’individus. Es necessita una certa quantitat de punts observació per a cobrir un tram acceptable i per això cal la col·laboració d’un bon nombre de persones voluntàries. Segons el nombre de voluntariat disponible es cobrirà més o menys superfície.
Més informació en aquest enllaç
Compartir: