Estada de voluntariat ambiental al Massís de l’Orri

Icona data

dilluns 27 juny 00:00h - diumenge 3 juliol 00:00h

Icona lloc

Pla de l'Orri

Rialp


Projecte Boscos de Muntanya / Bergwaldprojekt

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Estada de voluntariat ambiental al Massis de l'Orri del 27 de juny al 3 de juliol

Busquem persones voluntàries per venir del 27 de juny al 3 de juliol al Massís de l’Orri al Pallars Sobirà

El Massís de l’Orri, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, és el primer gran pic al sud del Pallars Sobirà i una magnífica atalaia al sostre del Pirineu català, la Pica d’Estats. És una muntanya amb llarga tradició de pastures d’estiu, terra de pas entre el Pallars i l’Alt Urgell a través del Port del Cantó i actualment també acull l’estació d’esquí més al sud del Pallars, Port-Ainé.

A nivell forestal, predominen els boscos de pi roig i bedoll en l’estatge montà, per sota dels 1.800 m, amb alguns rodals de roures. Més amunt, al domini subalpí (entre els 1.800 m i els 2.300 m), el protagonista absolut és el pi negre, formant boscos on hi habita el gall fer pirinenc, una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural de l’Alt Pirineu i que actualment es troba amenaçada.

 

Amb el Projecte al Massís de l’Orri, actiu de forma ininterrompuda des de 2007, volem donar resposta a quatre principals reptes ambientals:

  • ?Erosió en barrancs: la força dels barrancs durant les tempestes d’estiu afecta greument l’accés per carretera i les pistes forestals que condueixen a les pastures de muntanya.
  • Hàbitat forestal: els boscos del Massís de l’Orri han estat molt explotats des d’antic, però actualment cal gestionar-los per millorar el seu estat i fer-los més resilients enfront les pertorbacions naturals (esllavissades, nevades, ventades, incendis, canvi climàtic…).
  • Conservació de l’hàbitat del gall fer: al Parc Natural de l’Alt Pirineu s’hi troba la població més gran de gall fer de tota la Península Ibèrica, però una de les principals amenaces que pateix és la degradació del seu hàbitat. Per a millorar l’hàbitat del gall fer es busca potenciar la presència del nabiu els fruits del qual són molt  importants per a l’alimentació dels pollets.
  • Pèrdua de pastures i espais oberts: les pastures d’alta muntanya proporcionen aliment als ramats d’ovelles, cavalls i vaques durant l’estiu.

 

Compartir: