Exposició: “Costa esbravada”

Icona data

dimecres 5 abril 09:30h - divendres 28 abril 20:30h

Icona lloc

Centre Cultural La Mercè

Girona


SOS Costa Brava

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Visita l`exposició Costa Desbravada que mostra les destrosses perpetrades per un model d’urbanisme desaforat en el paisatge del litoral gironí

El periodista Miquel Riera va inaugurar ahir a la Mercè de Girona l’exposició «Costa Esbravada», en la qual mostra les destrosses que ha fet l’urbanisme desaforat en el paisatge del litoral gironí des del franquisme fins a l’actualitat. La mostra es podrà veure Girona fins el 28 d’abril,

 

L’arribada del turisme massiu a la Costa Brava, a partir dels anys 50 del segle passat, en plena dictadura franquista, va comportar, des del principi, la destrucció de nombroses àrees costaneres, algunes d’elles fins llavors verges, amb urbanitzacions i construccions de tota mena.

A partir dels anys 60 i 70, promotors i especuladors aixequen grans edifificis, xalets i urbanitzen muntanyes i moltes zones vora les platges. El paisatge de la Costa Brava queda transformat per sempre, sovint amb edificacions de mala qualitat, pèssim gust i volums desmesurats que, malauradament, s’han perpetuat fins els nostres dies. Un urbanisme desaforat que amb l’arribada dels ajuntaments democràtics, no es va aturar en molts indrets. I fins i tot segueix en l’actualitat.

L’objectiu de “Costa Esbravada”, en el sentit que s’ha consumit bona part de l’atractiu paisatgístic que tenia el nostre litoral, és que aquesta petita mostra fotogràfica de les barbaritats constructives perpetrades de Portbou a Blanes serveixi per conscienciar els ciutadanas que cal controlar, molt més del que ho està actualment, el creixement urbanístic a la Costa Brava.

  • Inauguració: 5 d’abril a les 19 h.
  • Del 5 al 28 d’abril de 2023
  • Lloc: Centre Cultural La Mercè de Girona
  • Horari: De dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 h i de 16.30 a 20.30 h

Com a activitats complementàries a l’exposició

  • El 12 d’abril, a les 19 h, al Centre Cultural de La Mercè , s’ha programat el debat ‘Costa Brava. Costa Esbravada?’, amb la participació d’Eduard Ribot de SOS Costa Brava, Georgina Vázquez Utzet, arquitecta urbanista i representant del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya a Girona, i Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí.
  • El 18 d’abril, a les 19 hores, es projectarà el documental d’Antoni Martí ‘Els límits de la Costa Brava’, al Centre Cultural La Mercè.

Miquel Riera i Planas (Torroella de Montgrí, 1960)
Periodista. Llicenciat en Ciències de la Informació (UAB). Vinculat al grup El Punt des dels seus inicis on hi ha desenvolupat diferents funcions. Ha estat cap de Cultura-Espectacles, director de Presència, director de l’edició gironina d’El Punt i director adjunt d’El Punt Avui. La fotografia ha estat sempre una de les seves passions. S’hi ha dedicat com a aficionat, fent fotoperiodisme i fotografia de paisatge. El 2021 va presentar al Casal Independentista El Forn de Girona l’exposició “Praga 1980”, un recull d’imatges de la Txecoslovàquia comunista. El gener del 2022 va inaugurar l’exposició “Entre el cel i la terra” al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, que també s’ha pogut veure a Girona i Bonmatí.

Compartir: