Fotografia els canvis d’estació i participa a Ritme Natura

Icona data

Activitat de llarga durada

Icona lloc

tot Catalunya

tots els municipis


Ritme Natura

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Com altera el canvi climàtic els cicles naturals o fenologia? Es necessiten ciutadans amants de la natura que vulguin aprendre a fer observacions fenològiques i ajudar els científics a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre les plantes, els animals i els éssers vius en general.

El canvi climàtic altera el ritme de la natura o fenologia.

A la primavera les plantes floreixen abans, els arbres broten abans, les orenetes arriben abans…A la tardor les fulles cauen més tard, els fruits maduren abans… El canvi climàtic fa que els ocells canviïn de lloc on viure i també la seva abundància. Les papallones volen en moments diferents. Fins a quin punt està passant tot això?

Hi ha alguna manera d’ajudar els científics a recopilar aquesta informació fàcilment per estudiar-ho? Es pot fer de manera individual?

Això  és Ritme Natura.

La fenologia és l’observació dels canvis estacionals en les plantes i els animals, tals com la floració, l’aparició d’insectes i la migració de les aus. Els canvis en els ritmes de la natura donen molta informació als científics sobre els efectes que el canvi climàtic produeix sobre els ecosistemes naturals, però calen sèries temporals llargues, homogènies, validades i ben repartides geogràficament per tot el territori.

Es necessiten ciutadans amants de la natura que vulguin aprendre a fer observacions fenològiques i ajudar els científics a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre les plantes, els animals i els éssers vius en general.

Més informació: info@ritmenatura.cat

Com m’uneixo al projecte d’iNaturalist?

  • Fes-te un usuari a iNaturalist amb un correu i una contrasenya o accedeix a través d’un compte de Google, Facebook, Apple, Twitter o Flickr.
  • Busca «RitmeNatura» a l’apartat de Projectes d’iNaturalist.
  • Uneix-te al projecte RitmeNatura de la plataforma (si ho fas a través de la web, trobaràs el botó «Uniu-vos a aquest projecte» a la part superior dreta; si ho fas amb l’aplicació mòbil, trobaràs el botó «Uniu-vos» sota el nom del projecte, a l’esquerra).

Espècies a observar

RitmeNatura és un observatori ciutadà que busca entendre com s’estan modificant amb el canvi climàtic tots els cicles vitals de la natura que ens envolta. Per tant, hi és benvinguda l’observació fenològica de gairebé qualsevol espècie, però l’observatori té algunes espècies autòctones recomanades i un seguit de condicionats a tenir en compte a l’hora d’escollir quina espècie observar:

Ha de patir canvis evidents en el seu cicle al llarg de l’any: Lògicament, si el que mirem és com canvia el ritme d’una espècie amb el temps, no observarem aquelles que les tenim sempre amb nosaltres i es mantenen pràcticament igual al llarg de tot l’any. Per exemple, no complirien aquest criteri els animals que es troben al nostre territori durant les 4 estacions i no fan cap tipus de migració, hibernació, metamorfosi, dormició, etc. o organismes de metabolisme molt lent com els líquens o alguns fongs.

S’haurien de penjar doncs imatges d’animals migradors, els insectes que fan metamorfosi i els arbres que treuen flors, fruits o els hi cauen les fulles són bons exemples d’organismes observables.
No s’haurien de penjar a RitmeNatura observacions d’espècies que es troben tot l’any i/o tenen un cicle molt lent com els líquens o els fongs. Tampoc de plagues urbanes com els coloms o les gavines.

En la pàgina web trobeu les espècies recomanades

 

Compartir: