Participeu al Projecte Liró!

Icona data

Activitat de llarga durada

Icona lloc

tot Catalunya


Museu de Ciències Naturals de Granollers

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Si us trobeu algun liró (liró gris o rata cellarda), ja sigui a casa, pel bosc, dins d'una caixa niu, en un refugi o pel terra, no dubteu en enviar-nos la cita!

El Projecte Liró és una Plataforma de Ciència Ciutadana pel seguiment del Liró Gris del Grup de Recerca BiBio i el Museu de Ciències Naturals de Granollers 

La participació està oberta a qualsevol persona o col·lectiu, amb o sense experiència prèvia i que estigui interessada en formar part d’un projecte de seguiment a llarg termini.
El projecte engloba dos protocols de seguiment i estudi del liró gris mitjançant estacions de caixes niu. Un protocol avançat desenvolupat principalment per professionals que permet obtenir dades demogràfiques i biològiques de gran precisió sobre l’espècie, i un altre de bàsic sustentat principalment per col·laboradors, que ajuda a recollir dades de presència i reproducció de l’espècie al llarg de tota la seva àrea de distribució.

Si us animeu a participar escolliu amb quin dels dos protocols us voleu apuntar i no dubteu a contactar amb nosaltres!

El Projecte Liró
Una iniciativa que gira al voltant del seguiment poblacional i l’estudi del liró gris (Glis glis) a Catalunya i en diferents punts de la península ibèrica.
Aquest compta amb un programa de seguiment coordinat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, suportat per una àmplia xarxa d’estacions i col·laboradors, que fan possible la recollida de dades al llarg del temps.

Què es vol aconseguir?
Conèixer les variacions poblacionals d’aquesta espècie i les seves causes com a resposta a canvis en el clima i el seu medi mitjançant una metodologia senzilla i eficient.

Potenciar la xarxa per recollir dades de l’espècie al llarg de la seva distribució peninsular.
Conèixer aspectes claus de la seva demografia (supervivència, fertilitat, etc.).
Establir les principals amenaces per a l’espècie en el marc del procés de canvi ambiental global (canvi climàtic i d’usos del sòl).
Obtenir dades de l’espècie en aquelles zones al límit de la seva distribució.
Aportar informació per una gestió dels boscos més compatible amb la biodiversitat.
Donar a conèixer l’espècie per sensibilitzar a la ciutadania i convidar-los a participar en el seguiment.
Recollir dades d’altres espècies que comparteixen el mateix medi que el liró gris.

Per què el liró gris?
Les poblacions ibèriques s’han vist perjudicades a causa de la baixa disponibilitat de cavitats naturals conseqüència de l’explotació intensa dels boscs fins mitjans del segle XX.

El seu caràcter especialista i hibernant el fan una espècie molt sensible als canvis ambientals i pertorbacions de l’hàbitat.
Com a petit mamífer forestal esdevé una peça important a la base de la cadena tròfica en aquests ambients, i un element important per a la dieta de carnívors emblemàtics i amenaçats com el gat salvatge (Felis silvestris).
La Península Ibèrica esdevé l’extrem sud occidental de la distribució europea de l’espècie, però la seva presència en algunes zones és incerta degut a la manca d’informació. El seguiment ens permet acotar els límits reals de la seva distribució.
A Catalunya es troben les poblacions més meridionals de la Península Ibèrica, i l’estudi d’aquestes poblacions pot aportar informació fonamental sobre les capacitats adaptatives de l’espècie en el marc del canvi global, com ara l’escalfament climàtic, que reduirà l’hàbitat òptim disponible.
Tot i ser un animal molt difícil de veure en el bosc, les caixes niu són una excel•lent eina per detectar-lo i estudiar-lo, així com per donar-lo a conèixer mitjançant sessions divulgatives.
Un seguiment continuat i sistemàtic al llarg del temps permet conèixer com fluctuen les seves poblacions i esbrinar com afectaran els canvis en el clima i el paisatge.
El seu seguiment és una bona eina per encarar una gestió dels boscos més compatible i respectuosa amb la biodiversitat lligada als ecosistemes forestals.

 

Més informació i inscripcions en aquest enllaç

Compartir: