cranc blau

Has vist cranc blau?

Icona data

dijous 1 agost 00:00h - dimarts 31 desembre 00:00h

Icona lloc

mar Mediterrània


Observadors del Mar

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Ens ajudes a identicar cranc blau ?

Podeu aportar observacions de cranc blau a la plataforma de ciència ciutadana Observadores del Mar?

Busquem observacions de cranc blau “Callinectes sapidus” per seguir estudiant l’expansió d’aquesta espècie invasora a la Mediterrània.

Pere Abelló Sala,  investigador de l’Instituo de Ciències del Mar  ICM-CSIC del projecte #CrustaceosDecápodos, està treballant amb el comité d’Agricultura de la  Generalitat de Catalunya amb les observacions ciutadanes arribades a la plataforma.

CRUSTACIS DECÀPODES > QUÈ POTS FER TU?

L’objectiu final consisteix en contribuir al coneixement de la biodiversitat existent a les nostres mars, aportant informació sobre la presència de les diferents espècies que podem observar en les nostres passejades i capbussades.

Hi ha moltes espècies relativament fàcils d’observar i identificar, sovint sense ni necessitat de ficar-se a l’aigua, com el cranc negre o de roca (Pachygrapsus marmoratus), el cranc pelut (Eriphia verrucosa), el cranquet de sorra (Portumnus latipes), la pada (Clibanarius erythropus), les gambetes (Palaemon elegans), o la Lysmata seticaudata. També és fàcil veure el cranc Inachus phalangium, sempre arrecerat al costat de les anèmones Anemonia viridis, alguna nècora Necora puber, alguna cabreta Maja crispata o cabra/”centolla” Maja squinado, llagosta lluïsa Scyllarides latus, o “santiaguiños” Scyllarus arctus, etc.

Si fem immersió, segur que podem aportar dades sobre la distribució, profunditat i hàbitat de la llagosta (Palinurus elephas), sobretot si veiem exemplars juvenils, que és un dels objectius d’algun dels projectes que hem dut a terme des de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i l’Institut Espanyol d’Oceanografia.

Si teniu dubtes i teniu fotos dels crustacis que heu vist, no tenim inconvenient en intentar identificar-les.

Compartir: