III Jornada de Pedra Seca a la Roureda centenària de Les Bassetes

Icona data

dissabte 23 setembre 2023

09:00h fins 13:00h

Icona lloc

Terreny municipal de les Bassetes.

Cubelles


ARBA Litoral

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

L'objectiu és continuar la construcció d'una rocalla per oferir un hàbitat a flora i fauna adaptada a condicions rupícoles i umbròfil·les. En aquesta Jornada practicarem l'antic ofici de la Pedra Seca i començarem a pujar filades amb blocs irregulars de calcària foradada, i omplirem calaixos interns amb roques petites. Dins la construcció incorporarem una petita cova perque s'hi aixoplugui alguna bestiola mitjana.

DATA: Dissabte 23 de septembre 2023

PUNT DE TROBADA: 9h al terreny municipal de La Roureda Centenària de Les Bassetes, Cubelles.

La Rocalla de Les Bassetes és una actuació de llarga duració inclosa dins el marc del conveni de custòdia del Terreny Municipal de La Roureda Centenària de Les Bassetes entre ARBA Litoral i l’Ajuntament de Cubelles per a fomentar la biodiversitat i recuperar l’hàbitat de conservació prioritaria de la Roureda litoral catalana i la seva biodiversitat.

Aquesta actuació  es va iniciar el septembre de 2022, amb la col·laboració de Silgan SL. dispensing mitjançant el projecte donant ambiental impulsat per la Xarxa de Conservació de la Natura de Catalunya, amb la construcció d’un primer tram del graó inferior  d’uns 6m3 de volum i quasi 4.000kg  de marge de pedra seca.

En aquesta 3ª jornada construïrem una altra porció del graó inferior i també començarem el graó superior de l’obra.

La construcció tindrà cavitats artificials que serviràn d’aixopluc a fauna vertebrada, i els blocs de pedra emprada oferiran forats a la fauna invertebrada i una superfície rugosa apta pel desenvolupament de flora rupícola pionera.

El talús es troba envoltat de plantacions d’arbustos varis, roures i oms, que en el futur ombrejaràn la construcció, i la camuflaràn en l’entorn.

L’itinerari ambiental de Les Bassetes recorrerà un tram del cim del talús; mitjançant l’accès per una escala de pedra; i oferirà una petita panoràmica del Rodal de la Negra, un dels racons més madurs de la restauració ambiental del Bosc de ribera del Baix Foix que hi fem en aquest terreny.

OBJECTIUS ESPECÍFICS DE L’OBRA

Valoració i reconeixement per part de la ciutadanía d’un ofici tradicional mediterrani en vies de desaparició.
Habilitació d’un biòtop adequat per a fauna i flora d’hàbits rupícoles i/o umbròfils: animals com serp de vidre, llangardaix ocel·lat, serp blanca (a la imatge), serp verda, serp de ferradura, mussaranya, ratolí de bosc, eriçó, mostela, mol·luscs, aranyes, insectes i miriàpodes i plantes com les molses, el crespinell (Sedum sediforme), la dauradella (Asplenium ceterach)
Millora de l’estat sanitari i fitosanitari de l’entorn gràcies a l’augment de l’acció predatòria de la fauna insectívora.
Augment de la estabilitat del sòl del talús davant l’erosió natural i els moviments de terreny causats per la recerca de llombrius per part dels senglars, retenció de sediments i humitat.
Augment de la tasa de supervivència de plançons al talús davant el senglar, i de microfauna en
general davant la presència de felins.

Observacions

Si us plau, aparqueu una mica lluny, carrer Arboç enllà, i veniu caminant. Vindrà un camió per descarregar el material.

Necessitarem ajuda per transportar el material des d'on el descarrega fins a l'obra (uns 30m), així que farem una cadena humana.

Recomanem portar guants i calçat resistent... Tocareu molta pedra!

Compartir: