mostreig de microplastics

Mostreig de microplastics a la Barceloneta

Icona data

dijous 20 setembre

09:00h fins 00:00h

Icona lloc

Platja de Somorrostro

Barcelona


Observadors del Mar

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Coneix com es fa un mostreig de plàstic i el projecte de ciència ciutadana Observadores del Mar.

Ciència ciutadana per fer un mostreig de microplàstics a la Barceloneta amb Observadores del Mar, el Centre de la Platja.

Saps què s’hi troba a l’aigua dels mars i els oceans? No només organismes vius sinó també residus. Vine a conèixer com es fa un mostreig de plàstic i el projecte de ciència ciutadana Observadores del Mar.

Aquests mostrejos tenen com a objectiu fer un diagnòstic global del problema que suposa l’acumulació de plàstics a nivell de platges, costes, mars i oceans, per elaborar solucions i desenvolupar accions comunes.

Saps que són els microplàstics? Saps que estan presents a la nostra vida diària, com en algunes pastes de dents i exfoliants de la pell? Vols saber com un plàstic es converteix en microplàstic? Quins efectes té pels organismes marins que l’ingereixen? I per nosaltres? Podem fer alguna cosa per evitar-ho?

Actualment, més del 60% dels residus que s’acumulen als oceans i les costes del planeta són plàstics.

El plàstic resulta molt útil perquè és versàtil, lleuger, durador i barat. Aquestes mateixes qualitats però el converteixen en un greu problema pel medi marí: viatja fàcilment pels mars i les costes del planeta, és tòxic per la vida, persistent i omnipresent.

Alguns animals marins com les tortugues o els dofins confonen el plàstic amb els aliments i la seva ingesta els resulta letal. A més, els elements plàstics flotant a la deriva són una autèntica trampa per molts organismes que hi queden atrapats i sovint els pot portar a la mort.

La descomposició dels plàstics en milers de partícules de microplàstic es deu a diferents processos que aquest dissabte us explicarem. Aquests partícules de microplàstic també perjudiquen els animals marins i a nosaltres, ja que són capaces d’adherir gran quantitat de compostos químics.

Però al mar, no només arriba el plàstic visible sinó també l’invisible, aquell que forma part de bona part dels cosmètics (cremes, pastes de dents, gels de bany, desodorants…) que fem servir en la nostra vida quotidiana. Aquest fàcilment va a parar al mar a través de les aigües residuals, ja que aquests productes plàstics són tan petits que no es poden eliminar en els processos de depuració d’aigües residuals.

Vine aquest dijous a fer ciència! T’esperem a la platja de davant del Centre de la Platja per detectar els microplàstics que es troben a la sorra i conèixer que són, com ens afecten i com evitar-los.

Observacions

És imprescindible la inscripció prèvia per poder participar a l'activitat, escriu al centreplatja@bcn.cat

Punt de trobada: Platja del Centre de la Platja. Pg. Marítim de la Barceloneta 25-29. Porxos de la platja del Somorrostro, a peu de platja. Sota el passeig Marítim, davant de l’Hospital del Mar.

Aquesta activitat és gratuïta pels participants però comporta una despesa de diners públics, per això és important que abans d'inscriure-us comproveu la vostra disponibilitat. Les baixes suposen una gestió extraordinària i poden provocar que persones en llista d'espera no puguin aprofitar les vacants.

Públic en general (màxim 20 persones)

Compartir: