dilluns 10 maig 2021
18:30h fins 19:30h
online
Vine a la presentació de la nova web del Projecte Orenetes
Ja tenim data per a la presentació del nou web i la nova app d’orenetes! Com us vam anunciar, aquest any el projecte presenta moltes novetats: actualitzem la web, també la metodologia i a més posem a la vostra disposició una app que us permetrà fer els censos molt fàcilment. Per presentat-vos totes les novetats, us convoquem a la formació online que tindrà lloc el 10 de maig a les 18:30.
Us podeu inscriure en aquest enllaç.
El projecte Orenetes és una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià.
A qui s’adreça?
A qualsevol persona o col·lectiu que, sense necessitat de tenir coneixements previs sobre els ocells, vulgui participar en un projecte de seguiment d’aquesta espècie de gran interès com a indicador ambiental. El projecte està especialment pensat per:
- Centres educatius, en especial cicles superiors de l’Ensenyament Primari, Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i Batxillerat que vulguin utilitzar l’estudi de les orenetes cuablanques de la seva localitat com a eina pedagògica.
- Associacions d’Escoltisme, Esplai i Lleure que vulguin participar en l’estudi de l’oreneta cuablanca com una forma d’endinsar-se en el coneixement de la natura.
- Persones de qualsevol edat que voldrien participar en projectes de seguiment d’ocells però que no disposen de coneixements per participar en projectes més complexos.
- Ornitòlegs aficionats i professionals que vulguin contribuir al coneixement d’aquesta espècie.
Per què l’oreneta cuablanca?
Hi ha diverses característiques de l’oreneta cuablanca que la converteixen en un ocell ideal pel seu estudi:
- La seva amplia àrea de distribució a Catalunya , Balears i País Valencià, ja que cria a pràcticament tots els pobles i ciutats des del nivell del mar fins a l’alta muntanya.
- El costum de nidificar a les façanes la fa una espècie propera a les persones i de fàcil observació.
- La presència i l’abundància dels seus nius està fortament vinculada a les característiques dels edificis, al respecte humà pels nius i a les condicions de l’entorn, inclosa la qualitat atmosfèrica i la disponibilitat de fang.
- La seva fàcil identificació i el seu aspecte simpàtic potencien la seva capacitat de seducció ambiental, amb un potencial educatiu enorme.
- És un excel·lent indicador ambiental.
Per què es fa?
Per sensibilitzar la ciutadania de la vàlua del patrimoni natural del seu entorn immediat.
Per esperonar la participació social en l’observació de la natura i a fer ciència en general.
Per incentivar el lligam de les persones amb les aus i potenciar el respecte envers aquesta espècie en concret i el medi ambient en general.
Per conèixer l’estat actual de la població d’oreneta cuablanca als diversos municipis de Catalunya i poder-ne estudiar la seva evolució en el temps.
Per conèixer els requeriments ecològics de l’espècie, incloses les necessitats que té a l’hora de seleccionar els emplaçaments per bastir el niu.
Per disposar de dades útils a l’hora de definir les mesures de gestió i protecció de l’espècie, incloses les lligades amb qüestions urbanístiques.
Què cal fer per participar-hi?
Tot el que es requereix és fer un senzill cens de nius d’oreneta cuablanca.
Compartir: