dimecres 31 agost 2022
totes
Crida a tots els ornitòlegs i naturalistes a mirar de recollir egagròpiles fresques, a analitzar-ne la seva dieta, mirar d’identificar-ne els petits mamífers i registrar les observacions
Recollim egagròpiles per a l’Atles de Mamífers de Catalunya. Aquest any comença el treball de camp d’aquest nou Atles i per això, l’ICO col·labora amb el Museu De Ciències Naturals de Granollers, coordinador del projecte, amb les dades del projecte SOCC i el portal http://Ornitho.cat
Aquest any, us animem a recollir, analitzar i enviar les observacions de petits mamífers que trobeu a les egagròpiles dels rapinyaires nocturns seguint una sèrie de pautes. Aquesta informació pot ser important per a l’Atles dels mamífers de Catalunya i coneixerem millor la dieta d’aquests ocells.
Aquesta primavera comença el treball de camp de l’Atles dels mamífers de Catalunya. Per aquesta raó, l’Institut Català d’Ornitologia col·labora amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, l’entitat que coordina aquest ambiciós projecte, mitjançant les dades que es recopilen en el projecte SOCC i el portal d’observacions Ornitho.cat.
Els petits mamífers són un grup molt difícil d’observar. Afortunadament, els rapinyaires nocturns són molt més eficients que els humans a detectar aquests animals, que sovint són la base de la seva dieta. Per això, les seves restes que trobem a les seves egagròpiles són una de les fonts d’informació més fiables sobre la presència d’aquestes espècies.
En aquest context, fem una crida a tots els ornitòlegs i naturalistes a mirar de recollir egagròpiles fresques (depositades en l’any en curs), a analitzar-ne la seva dieta, mirar d’identificar-ne els petits mamífers i registrar les observacions degudament a Ornitho.cat. Les aproximadament 30 espècies d’insectívors i rosegadors que hi ha a Catalunya són en general difícils d’identificar. Malgrat això, la forma de les restes òssies (sobretot cranis i mandíbules) que podem trobar a les egagròpiles permeten sovint determinar-ne les espècies.
Recursos identificació: http://www.uhu.es/egaeduca/
Com enregistrar les dades?
És molt important que entreu a Ornitho.cat les dades a nivell de quadrat UTM 1-km (localitats amb el punt blau) o que n’indiqueu la ubicació exacta (globus vermell, ubicació precisa), acompanyades de fotografies dels caràcters clau que us han permès identificar les espècies, i que ho feu com a dades ocultes per protegir la localització dels nius! A les condicions de l’observació cal indicar “anàlisi d’egagròpiles” i, si la coneixeu, podeu anotar als comentaris l’espècie de rapinyaire que l’ha depredat.
No molesteu als ocells, recopileu les egagròpiles minimitzant molèsties per als rapinyaires nocturns, si pot ser, un cop acabada la cria. Finalment, un cop entrades les dades a Ornitho.cat, envieu les restes òssies indicant la data, el nom de la localitat tal com apareix a Ornitho.cat i l’observador a Coordinació de l’Atles de mamífers de Catalunya: Museu de Ciències Naturals de Granollers. Av. Francesc Macià, 51 – 08402 Granollers.
Properament, us informarem sobre seminaris d’identificació de restes d’egagròpiles!
Contacte Museu de Ciències Naturals de Granollers (identificació restes òssies en egagròpiles): aarrizabalaga@granollers.cat
Contacte ICO (Ornitho.cat): marti.franch@ornitologia.org
Instruccions per l’enviament del material recollit:
Podeu enviar material d’egagròpiles sense analitzar directament al Museu de Ciències Naturals de Granollers, Av. Francesc Macià 51, 08402 Granollers, pel seu posterior anàlisis, indicant la localitat i la data de recollida.
Pel material determinat cal conservar el contingut de cada egagròpila en una bosseta individual on consti la localitat, data de recollida i espècies de petits mamífers identificats.
Tot el material dipositat al museu conservarà les dades de les persones que han recollit el material i/o que han determinat les espècies de mamífers trobades.
Compartir: