Col·labora al seguiment de les cuques de llum

Icona data

Activitat de llarga durada

Icona lloc

tot Catalunya


Cuca de llum ICHN

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Busquem naturalistes o aficionats a la natura que vulguin col·laborar per conèixer millor les diferents cuques de llum. Volem cobrir el màxim territori possible de Catalunya.

Cucadellum és un projecte de ciència ciutadana que consisteix en recollir cites i fotografies d’observacions de cuques de llum (Coleòpters, Lampírids) de Catalunya, per estudiar les espècies presents, fer-ne seguiment i determinar la seva distribució.

Cucadellum, grup de recerca dels lampírids de Catalunya, és un projecte de ciència ciutadana, d’estudi i seguiment de les cuques de llum (Lampírids) de Catalunya. I som un grup de treball de la ICHN.

Les cuques de llum també són conegudes en català amb altres noms com lluernes, llumeneres, llumenetes, llumetes, llanternes, cucs/papes de llum, papes llumeneres, cuques llumeres, cucs lluents, cucs de llumeneta, cuquets de llumeta, marietes de llum o papallums (Font: Viquipedia)

Les cuques de llum són insectes de l’ordre dels coleòpters, és a dir escarabats, de la família dels Lampírids.

Espècies autòctones a Catalunya:

  • Nyctophila reichii
  • Lampyris noctiluca
  • Lampyris iberica
  • Phosphaenus hemipterus
  • Lamprohiza mulsanti
  • Lamprohiza paulinoi
  • Espècie exòtica o al·lòctona:
  • Photinus immigrans (Present en alguns municipis de les comarques de Girona, almenys des de 2016)

Com participar?

Per participar o col·laborar en el projecte Cucadellum has d’entrar les teves observacions de cuques de llum, tant larves com adults, a plataformes com Biodiversidad Virtual iNaturalist. Primer cal registrar-se en la que vulguis i després ja podràs col·laborar amb una o amb totes les observacions que trobis.

Si no pots registrar-te a una plataforma o només vols fer alguna observació puntual pots omplir aquest formulari.

És molt important fer més d’una fotografia i alguna amb flaix perquè es vegin bé els detalls de la cuca de llum, i es pugui identificar o verificar l’espècie.

On buscar cuques de llum?

Els llocs més habituals per trobar cuques de llum són als marges de camins, jardins, parcs urbans i horts, entre les herbes o sobre pedres. Com que la majoria de les seves larves mengen cargols, han de ser llocs on n’hi hagi.

Les cuques de llum voladores al·lòctones (Photinus immigrans) es poden trobar per gairebé totes les comarques de Girona en camps de conreu de regadiu, com blat de moro i altres, o bé en horts.

Com col·laborar amb les observacions i fotografies?

Fer fotos on es vegi bé l’exemplar, millor alguna amb flaix, si són de nit. No serveix només foto dels òrgans de llum, no permet la identificació fiable.
Pujar-les a una base de dades sobre biodiversitat (Biodiversidad virtual o iNaturalist) i enviar correu per informar: info@cucadellum.cat
O bé omplir el formulari d’observacions.
Si tens qualsevol dubte o problema per enviar les dades, envia’ns un correu a l’adreça info@cucadellum.cat

 

Compartir: