Recuperació de corriols de muntanya malmesos per activitats rodades il·legals al Parc Natural del Montseny.

Icona data

diumenge 12 juny 2022

10:00h fins 13:30h

Icona lloc

Carena de Vallmanya (Sant Pere de Vilamajor)

Sant Pere de Vilamajor


Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

L’obertura de nous corriols i camins en zones de muntanya incrementa l’erosió i compactació del sòl i pertorba la reproducció de la fauna. Tal i com passa en altres espais naturals, el Parc natural del Montseny s’està veient afectat per la creació de nous camins i corriols provocats pel pas de bicicletes de muntanya. Els circuits de descens per a BTT estan proliferant dins el Parc Natural de manera alarmant. El Parc Natural està treballant de forma conjunta amb la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny pel desmantellament dels circuits i la recuperació de les zones afectades, Aquest projecte, aprovat i supervisat pel l'Oficina del Parc, es realitza en dues fases, per una banda en treballs de restauració d’aquests corriols creats de forma artificial pel pas de ciclistes i motos que fan competicions, per altra banda també amb el reforç de la senyalització oficial per tal d'evitar aquests comportaments incívics.

Assabentats de l’existència del problema que genera el pas de motos de trial i similars, així com de les curses de descens de BTT, que s’hi fan en determinats corriols de muntanya, la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) va plantejar a l’Oficina del Parc Natural la possibilitat d’efectuar una primera tasca de recuperació. Es va pensar en algun dels corriols que presentaven una major afluència de motoristes i ciclistes, que actuen sense respectar les prescripcions del Parc Natural del Montseny, creant un autèntic problema d’impacte sobre el mitjà edàfic i la fauna existent, a la zona de Sant Pere de Vilamajor.

El problema de la degradació i destrucció del sòl no afecta només als corriols existents, sinó que ha implicat que se’n obrissin de nous, fets expressament per a la pràctica de competicions. A la vista de l’anterior, es va proposar la realització de dos tipus de tasques:

a)-       Tasques de senyalització (mitjançant plafons informatius preparats per la DIBA), en diferents punts d’aquests corriols, per informar que quedaven tancats al pas per treballs de restauració.

b)-       Inici dels treballs de restauració en diversos trams, dels corriols artificials creats pel pas de motoristes de trials i curses de descens de BTT.

Els resultats d’una primera intervenció, van ser força positius i van generar l’expectativa de la seva continuació en el temps, de manera que es pogués seguir aportant l’aspecte pedagògic d’aquestes accions de restauració, alhora que s’introduïa l’aprenentatge d’una tècnica poc coneguda per a la restauració dels sòls. D’aquesta manera, els treballs de restauració s’han vingut efectuant des de novembre de 2021 en diferents punts dels municipis de Sant Esteve de Palautordera i de Sant Pere de Vilamajor, en base a un projecte que ha estat aprovat i supervisat per l’Oficina Tècnica del Parc Natural del Montseny, que es desenvoluparà fins a mitjans del mes de juny de 2022.

Coincidint amb la Setmana de la Natura, la proposta de la CSM és faran dues sessions de treball, que es durien a terme els dies 29 de maig i 1 de juny a les 9:30h, respectivament. A banda de l’anterior, adjuntem el calendari complert d’actuacions de tot el projecte:

Dies d’actuació previstos

– 30 de març (10:00h)

– 10 d’abril (canvi d’hora d’inici a les 9:30h)

– 13 d’abril

– 27 d’abril

– 1 de maig

– 4 de maig

– 15 de maig

– 18 de maig

– 29 de maig

– 1 de juny

– 12 de juny

– 15 de juny

– 19 de juny

Com es pot apreciar, els mesos de maig i juny intensifiquem les sortides aprofitant un temps més calorós. Això ens permetrà avançar l’hora de trobada i fer una mica més llargues les sessions. En aquest sentit, a partir de la sessió del 10 d’abril en endavant avançarem les trobades a les 9:30h, en comptes de les 10:00h. A l’hora, però, hem limitat el calendari per tal d’evitar la coincidència amb l’època d’aparellament de les espècies presents al Parc, tant com ens sigui possible.

Observacions

La trobada de les persones participants es faria al bar Lanau, situat a la carretera del Montseny, 430 de Sant Esteve de Palautordera (km7 de la BV-5301).

A partir del 10 d'abril l'hora de trobada dels grups serà a les 9:30h.

Es pot accedir en vehicle particular fins el punt de trobada indicat més amunt. Són preferibles (però no imprescindibles) vehicles de tipus 4x4, furgonetes o pick-up.

El transport fin les zones de treball es determinarà al punt de trobada.

Cal dur calçat de muntanya i guants de jardineria o similars (s'aconsella dur armilla reflectant).

Les eines, quan calguin, seran facilitades pels organitzadors.

S'observaran les mesures anti-Covid vigents en el moment d'efectuar l'activitat.

No es poden portar gossos per tal d'evitar molèsties a la fauna salvatge i els ramats.

Animeu-vos a participar en benefici de la Natura i del Montseny!

Compartir: