Voluntariat per a la recuperació de prats al Catllaràs: eliminació de plantes invasores

Icona data

dissabte 17 octubre 2020

09:00h fins 14:00h

Icona lloc

El Pla de l'Orri

Castell de l'Areny


Paisatges Vius

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

El dissabte 17 d'octubre organitzem una jornada de voluntariat per a l'eliminació de plantes invasores dels prats de la finca del Pla de l'Orri, seu de la Fundació Miranda

L’objectiu de la jornada és eliminar la planta invasora seneci del cap (Senecio inaequidens) dels prats seminaturals de la finca en custòdia del Pla de l’Orri, situada a les parts més altes de l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Catllaràs (Berguedà).

Algunes parts d’aquests prats, sobretot a les vores de les pistes que travessen la finca, ja tenen un recobriment important de la planta invasora. Es tracta d’una planta tòxica al ser ingerida, per aquest motiu eviten menjar-se-la tant el bestiar domèstic com els herbívors salvatges. A més, les seves llavors tenen una gran capacitat dispersiva a través del vent, fet que facilita la colonització de noves zones molt ràpidament. Ja s’han començat a detectar plantes a punts allunyats de les pistes, tant a l’interior del bosc com a les parts centrals dels prats.

A la jornada es pretén eliminar tots els peus que es detectin a la finca, fer un gran esforç inicial d’eradicació per tal que el manteniment els propers anys sigui factible i eficient.

 Tasques a realitzar

1. En petits grups s’aniran cercant i arrencant amb arrel (per tal d’evitar els rebrots) tots els peus de seneci del cap que es detectin. Cada persona, o per parelles, disposarà d’un aixadell, guants de treball, una bossa i sacs per anar-hi compactant les plantes arrencades.

2. En el cas de trobar plantes amb llavor, aquestes es taparan amb una bossa abans d’arrencar la planta. D’aquesta manera s’evitarà la dispersió de les llavors durant la manipulació.

3. Amb un remolc s’aniran recollint els sacs plens, degudament tancats, i seran transportat a les proximitats de la casa. Allà s’aniran cremant les restes vegetals a l’interior de bidons de metall; un entorn controlat per evitar, de nou, la dispersió de les llavors, i amb punt d’aigua de seguretat.

Logística
Punt i hora de trobada: Ens trobarem a les 9h a la carretera de la Clusa, a una urbanització que hi ha al final del poble de Vilada (veure mapa). Des d’allà pujarem tots els cotxes junts.
Finalització de l’activitat: 14h
Edats: L’activitat és apta per a totes les edats. Els menors d’edat han d’assistir acompanyats dels pares o adults responsables.
Material: Si se’n disposa, es recomana portar guants de treball i aixadells o picoletes. Des de l’organització en tindrem de sobres per cedir als voluntaris que ho requereixin.
A mig matí s’oferirà esmorzar als voluntaris. A la tarda, un cop acabada la jornada, Paisatges Vius seguirà treballant a la finca. Si algú vol acompanyar-nos per donar un cop de mà serà benvingut! En aquest cas, caldrà que cadascú es porti el seu dinar de casa.

Observacions

Inscripcions

Atenció! Les places són limitades i cal inscripció prèvia.

Si voleu assistir cal que envieu un correu a irene@paisatgesvius.org

Us hi esperem!

 

Amb la col·laboració de la Fundació Miranda i amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Compartir: