Webinar: Drets dels rius, drets a la vida de l’Ebre

Icona data

dimecres 30 novembre 2022

18:30h fins 20:00h

Icona lloc

online


Plataforma en Defensa de l'Ebre

Contacte:

  • Informació
  • Ubicació

Analitzarem  i debatrem les experiències legals profitoses per la natura i la necessària via de protecció inegral del riu Ebre.

Webinar “Els drets dels rius; el dret a la vida de l’Ebre”

Organitza: MIESES Global  i la Plataforma de Defensa de l’EBRE (PDE)

Data: dimeces 30-11-2022,   de 18.30 a 20.00 h

Webinar online

Inscripcions en aquest enllaç

 

OBJECTIU
Analizar  i debatre les experiències legals profitoses per la natura i la necessària via de protecció inegral del riu Ebre.

 

INTRODUCCIÓ
El riu Ebre té una longitud total de 930 km i travessa deu províncies i/o comunitats uniprovincials: Cantàbria (on neix), Palència, Burgos, Àlaba, La Rioja, Navarra, Saragossa, Osca, Lleida i Tarragona (on desemboca). A més, la seva conca hidrogràfica també drena territoris de la Comunitat Valenciana (riu Bergantes) i Castella-la Manxa. Dues capitals de comunitat autònoma, Logronyo i Saragossa, són banyades pel riu.
Tots comprenem la importància dels rius, per això neixen directives com ara la Directiva Marc Europea de l’Aigua (DMA) en resposta a la necessitat d’unificar les actuacions en matèria de gestió d’aigua a la Unió Europea. No obstant, observem que no n’hi ha prou. En molts casos no es compleixen les mesures pactades i es paguen les multes en lloc de protegir els rius, aiguamolls, llacunes…
Els rius estan en perill per contaminació, sobreexplotació per regadius creixents, transvasaments… que provoquen la mort dels seus ecosistemes i la vida que ells generen amb danys irreversibles, accelerats per la crisi climàtica i l’escassetat d’aigua potable.
És del tot necessari un nou marc legal a nivell d’Estat que reconegui els seus drets, amb responsabilitats penals als qui els incompleixin, així com un control de la societat civil organitzada al seu compliment.

 

Participants:

  • Federico Mayor Zaragoza. President de la Fundación Cultura de Paz. Exdirector Gral. De UNESCO. Promotor de la Carta de la Tierra de Naciones Unidas de 2001
    Mensaje de aliento y bienvenida
  • Susanna Abellla, portaveu de la  Plataforma en Defensa de l’Ebre
  • Jesús Samperiz, representant de Coagret
  • Teresa Vicente, directora de la càtedra de Drets Humans i Drets de la Natura. Mar Menor
  • Daniel Manrique, advocat ambientalista colombià. Ha viscut el procés de legitimació del riu Atrato.
  • David Hammerstein, eurodiputat verd (2004-9). AEMS-Rius amb vida. “El Mijares no se toca” Ecologistas en acción Gúdar-Javalambre
  • Daniel Turón, ecofilòsof, MIESES Global
  • Moderadora: Núria Arias, PDE y MIESES Global

Temes a tractar

1. Teniendo en cuenta que el río Ebro pasa por diez provincias se han establecido relaciones entre las diferentes plataformas y asociaciones que lo defienden, a las que habría que incluir a otras entidades cívicas y a los agentes sociales. ¿Qué estrategias de colaboración serían necesarias?
2. Según Federico Mayor Zaragoza, que está apoyando desde el primer momento nuestra iniciativa junto a otros, como James Thorton, abogado ambienta y CEO de ClientEarth, expresan el papel determinante de la sociedad civil para que los gobiernos cumplan la ley ¿Cómo veis la viabilidad de tal afirmación? ¿Cómo lograr que las alegaciones que se presentan en los planes de cuenca por parte de las plataformas en defensa del río sean consideradas con rigor?
3. Reconocimiento de la personalidad jurídica de un espacio natural. ¿Qué resultados se están obteniendo gracias al logro de tales hitos históricos?
4. ¿Qué procesos se deberían impulsar para fomentar una mentalidad ecocéntrica de la sociedad en contraste con el modelo de intervención y explotación? ¿Cómo integrar plenamente los ODS en los programas de desarrollo?

Compartir: