21/04/2023

Agenda de primavera per posar la natura al centre.

El pròxim dissabte serà 22 d’abril. La crida de l’organització Earthday d’aquest any ens parla d’invertir en el planeta. I des de l’ONU el missatge és molt concís: actua ara!

Sigues Donant ambiental.
Entra al web www.donantambiental.cat i dona el teu suport als projectes de conservació de la natura que estan duent a terme les entitats ambientals a prop teu. És una qüestió de supervivència.

Cal parlar , i actuar!, més de la contaminació per soroll, que té uns efectes directes sobre la salut de les persones. Saps que a la ciutat de Barcelona el 90% de sonòmetres de Barcelona superen els nivells de soroll aconsellats per l’OMS ?

Uneix-te a persones i organitzacions d’arreu del món per celebrar el 28è Dia Internacional Anual de Conscienciació sobre el Soroll, el 26 d’abril de 2023. Ajuda a conscienciar sobre els efectes nocius del soroll sobre l’audició, la salut i la qualitat de vida i inspira accions positives a la teva comunitat.

Tenint en compte el problema de salut global que ens enfrontem molts de nosaltres, estàs convidat a planificar activitats locals de conscienciació sobre el soroll i a fer que se’n parli a les xarxes socials. Podeu veure els hashtags i descarregar el logotip de l’INAD a la pàgina Act Now.

Encara hi ha massa residus fora de lloc abandonats per la natura. Cal reduir la seva generació. No fabricar-los, no consumir-los. I mentre el model no canvii, també sortir a eliminar els residus que sobresurten del sistema i s’escampen pels espais naturals

Del 5 al 7 de maig, torna el Let’s Clean Up Europe amb centenars d’accions de neteja.

Pells de verdures i fruites, closques d’ou, restes de menjar, fulles caigudes… tot això no són “residus”. No són productes finals que s’han d’eliminar, sinó nutrients naturals que han de retornar a la terra. Per això cal fer compost. Del 7 al 13 de maig, participa en la Setmana del Compost.

Celebra el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes (18 de maig) amb la III Biomarató de Flora!
Tots plegats, alhora que ens divertim i aprenem, sortirem al camp, a generar coneixement ia reivindicar la importància d'investigar i catalogar la biodiversitat de plantes, de la qual tant depenem, i de la qual encara queda tant per descobrir.
Tots al camp del 18 al 21 de maig!
Aporta les teves observacions a iNaturalist!

El tema del Dia Internacional de la Diversitat Biològica és “De l’acord a l’acció: reconstruir la biodiversitat”. Ara que tenim un pla d’acció pactat a nivell mundial,amb l’acord de Kunming Montreal 2022,  hem d’implementar totes les mesures que preveu l’acord abans del 2030.

#BuildBackBiodiversity #fromagreementtoaction

És la gran celebració de la primavera dedicada a la natura. Perquè entre tots i totes compartim i contagiem amor per la natura, experiències i coneixement. I acció. Acció per restaurar la natura allà on està afectada, allà a on podem restaurar-la. Acció per generar, per una vegada un impacte, però positiu.
Del 22 de maig, dia de la biodiversitat, al 24 de maig, dia dels parcs naturals, al 5 de juny, dia mundial del medi ambient, viu la Setmana de la Natura. Amb centenars d’activitats, amb les entitats ambientals i les organitzacions expertes, des de la ciència, l’art i l’experiència, i amb tot un festival per la natura, el Festinat!

La gestió de la cosa pública té un impacte brutal en el medi ambient, així que tu, que vols protegir, conservar, defensar, restaurar la natura, a quin candidat/a o a quin partit donaras teu vot a les eleccions municipals dels 28 de maig?

Et deixem 3 recomanacions per tu i 20 pels partits polítics que vulguin treballar per una societat justa social i ambientalment.

Què tenen en comú el punt més profund de l’oceà, a la fossa de les Marianes, i el pic més alt del món, a l’Everest?  S’hi poden trobar plàstics. 

Els plàstics constitueixen la fracció més gran, perjudicial i persistent dels residus marins i representen almenys un 85% del total de les deixalles que hi ha al mar.
El plàstic és un dels productes sintètics dels que s’ha fet més mal ús, i ara la natura, i la salut, en paguen les conseqüències.  
El passat 30 de març es va celebrar per primer cop el Dia Mundial Residu Zero. Aquest any el Dia Mundial del Medi Ambient, 5 de juny, l’acompanya i per poder assolir el missatge “zero waste” ens vol recordar que cal lluitar contra la contaminació per plàstic, començant pel model de producció. #BeatPlasticPollution

L’oceà configura el clima, i junts fan possible el nostre present, i el nostre futur. El 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, es focalitza en la conservació del mar. Fes-ho per les tortugues, o pels pinguins, fes-ho per que t’agrada anar a la platja…. pel clima, pel futur. Exigeix la conservació i defensa-la dels atacs. Per cert, coneixes les àrees marines protegides del teu territori i les entitats que s’hi dediquen?

Compartir: