20/05/2025

Arriba un calendari ple de dates per mirar cap al medi ambient

El calendari de finals de maig i principis de juny ens convida a posar la mirada —i el cor— en el medi ambient. Com cada any, arriba un moment clau per recordar la nostra connexió amb la natura i renovar el nostre compromís amb la seva protecció.

Aquestes dates no són només celebracions simbòliques: són una invitació a actuar, a cuidar el que ens cuida i a sumar-nos al moviment per un futur més verd, més just i més viu.

22 de maig, Dia Mundial de la Biodiversitat

Si la biodiversitat pateix, nosaltres també. No és només una frase contundent: és una realitat que ens afecta de ple

El 22 de maig, celebrem el Dia Mundial de la Biodiversitat, amb el lema “Harmonia amb la natura i desenvolupament sostenible”

La biodiversitat no és només un catàleg de plantes, animals i microbis exòtics; és la xarxa viva que sosté la nostra alimentació, la nostra salut i fins i tot la nostra estabilitat social. Ens nodrim de la pesca, de les plantes, dels boscos… i depenem de la riquesa genètica que hi ha darrere de cada llavor i de cada espècie. Però aquesta xarxa està sota pressió: els ecosistemes s’esquerden, les espècies desapareixen i els equilibris es trenquen. Quan això passa, augmenta el risc de pandèmies, escasseja l’aigua, es degrada el sòl i s’enfila la temperatura. Per això, el Dia Internacional de la Diversitat Biològica no és només una efemèride ambiental: és un toc d’alerta i, sobretot, una invitació a reconnectar amb la natura que ens sosté. Preservar la biodiversitat és preservar la vida. També la nostra.

24 de maig, Dia Europeu dels Parcs Naturals

El 24 de maig, el Dia Europeu dels Parcs Naturals posa en valor aquests espais imprescindibles per a la salut del planeta i de les persones. Enguany, el focus està en la cooperació i el paper dels parcs com a aliats de la salut física i mental. Una oportunitat per redescobrir la natura més propera… i cuidar-la.

El Dia Europeu dels Parcs Naturals 2025 ens recorda una veritat fonamental: la salut de la natura i la salut de les persones van de la mà. Els parcs naturals són molt més que àrees marcades a un mapa amb paisatges bonics: són espais vius que filtren l’aire, regulen el clima, allotgen una biodiversitat vital i ens ofereixen un refugi per reconnectar amb nosaltres mateixos. En un món cada cop més alterat per les pressions ambientals, aquests espais esdevenen veritables aliats per a la nostra salut física, emocional i comunitària.

Amb el lema “Junts per la Natura”, aquest any es posa l’accent en la força de la cooperació. Administracions, entitats ambientals, pagesia, científics, educadors, ..ciutadania: tothom té un paper a jugar en aquesta gran xarxa de cura col·lectiva. La natura no entén de límits administratius, i els parcs naturals tampoc. Per això, cal treballar plegats, dins i fora dels seus límits, per garantir ecosistemes sans, resilients i capaços de sostenir la vida. Celebrar el Dia Europeu dels Parcs és, doncs, reafirmar el nostre compromís amb una salut compartida: la del planeta i la de totes les persones que en formem part.

5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient

Aquest Dia Mundial del Medi Ambient posa el focus en una amenaça global que ja toca tots els racons del planeta: la contaminació per plàstics.

Des de les profunditats de la Fossa de les Marianes fins al cim de l’Everest, el plàstic està present i amenaça la salut dels ecosistemes i la nostra pròpia salut, ja que microplàstics s’han trobat fins i tot a les nostres artèries, pulmons, cervell i llet materna. Tot i que el plàstic aporta avantatges, com l’estalvi d’energia i la conservació de materials, el seu abús, la seva acumulació massiva i la seva mala gestió posen en risc el benestar del planeta i de les persones.

El món consumirà aquest any 516 milions de tones de plàstics i, si no canviem, es preveu que l’any 2060 aquesta xifra superi els 1.200 milions. Només un 9% dels plàstics produïts es reciclen efectivament i només un 21% són econòmicament reciclables. Per això, la solució passa per adoptar una economia circular que redueixi més del 80% dels plàstics que arriben als oceans i que, a més, pot estalviar als governs fins a 70.000 milions de dòlars entre el 2021 i el 2040.

Aquest Dia Mundial del Medi Ambient ens crida a tots a sumar-nos per #BeatPlasticPollution: canviant hàbits, pressionant a indústries i adoptant solucions que protegeixin la natura i la salut humana. A més, aquest any és una oportunitat històrica, ja que a l’agost es reprendran a Ginebra les negociacions per un tractat global que garanteixi un compromís legal per acabar amb la contaminació per plàstics a nivell mundial. És el moment de fer un gir, perquè la salut del planeta i la nostra depèn d’això.

8 de juny, Dia Mundial dels Oceans

La meravella de l’oceà és el que ens captiva... i el que encén en nosaltres les ganes de protegir-lo. Ens fascina la seva immensitat, la vida que amaga i els secrets que encara desconeixem. Aquesta capacitat de sorprendre’ns és el motor de l’exploració, la ciència i també de la saviesa tradicional. En un moment en què els oceans s’enfronten a reptes majúsculs, deixar-se meravellar és també una manera de reconnectar amb allò essencial i de prendre decisions col·lectives amb visió, respecte i cura pel planeta.

Amb el lema “Wonder: Sustaining what sustains us”, el Dia Mundial dels Oceans ens convida a reconnectar amb la bellesa i el misteri del mar, i a actuar des de la curiositat, la saviesa i el compromís amb el benestar col·lectiu.

Compartir: