19/03/2021

Boscos i aigua

El 21 de març celebrem el Dia Internacional dels Boscos #IntlForestDay amb un missatge clar “Restauració forestal: un camí per a la recuperació i el benestar”.

Quan fem passes per a restaurar un bosc, estem formant part de quelcom més gran.

A escala mundial, cal frenar pràctiques que impulsen la conversió a gran escala dels boscos en l’agricultura: és possible alimentar la creixent població mundial sense talar els boscos. A escala local, hem de promoure una gestió sempre més sostenible dels boscos, essencial per frenar la pèrdua de biodiversitat.

L’Associació Sèlvans fa el possible per protegir els escassos boscos madurs que tenim a Catalunya, Boscos de Muntanya actua als boscos de Pirineu, el Gepec als boscos mediterrani, l’associació Aurora al bosc de la Marquesa, o Collserola Verda a la serra de Collserola: són algunes de les moltes entitats amb les quals pots implicar-te pels boscos. També tens la possibilitat de participar en projectes de ciència ciutadana com Ritme Natura, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, el CREAF.

Dos propostes per celebrar el dia posar els boscos al centre: participa a una jornada de voluntariat ambiental pel bosc, o, gaudeix d’un shirinkyoku, un bon bany de bosc.

Els boscos ens permeten gaudir també d’aigua dolça de qualitat: són un dels elements imprescindibles del cicle de l’aigua.
El 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua #worldwaterday.

L’aigua és l’element fonamental per a totes les formes de vida a la terra i per això és un bé comú. L’existència d’aigua líquida i, en menor mesura, de les seves formes sòlides i gasoses és vital per al manteniment de la vida al nostre planeta.

Quotidianament, l’aigua té significats i valors diversos per a cada persona. Fer aflorar tots els valors de l’aigua és l’objectiu de la campanya d’enguany impulsada des de l’ONU.

Tenir coneixement de tot el valor de l’aigua ens permetrà prendre consciència de la gravetat de la crisi mundial de l’aigua.

Se’n parla molt poc del tema , en proporció a la gravetat de la seva situació: és causa de conflictes armats, cobdícia econòmica, mentre que a territoris sencers, com el nostre, els ecosistemes aquàtics estan greument afectats.

Implica’t amb entitats com l’Associació Hàbitats, que just acaba de començar la campanya de primavera del Projecte Rius, la Fundació Andrena, l’Associació la Sorellona, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, els Naturalistes de Girona o el Gepec. I aprofundeix en la lluita per la nova cultura de l’aigua amb la Plataforma Aigua és Vida o Enginyeria Sense Fronteres.

Si ets a Barcelona, pots celebrar el dia participant a Aiguart, el cicle d’activitats que reivindica la importància de l’aigua a través de l’art. El Festival es durà a terme del 20 al 24 de març a diferents espais ambientals de Barcelona, com Bosc de Turull o el Parc Natural de Collserola.

Si ets a Girona, pots participar a la palanganada reivindicativa pel cabal del Ter amb Aigua és vida Girona i l’Associació de Naturalistes de Girona.

I a la conferència online dijous 25 sobre el Dret Humà a l’Aigua.

Compartir: